StoryEditorOCM
Spiza pluspuca od zdravlja

Izrazito zdravo povrće spasit će vas muče li vas proljetne alergije: evo kako ga pretvoriti u delikatesu, nije teško

Piše Tea Sumić Miletić
11. travnja 2024. - 07:05

Proljeće smo jedva dočekali, ali mnogi jedva čekaju da prođe. Razlog su alergije na pelud koje im zagorčavaju život: kišu, kašlju, suze im oči, škaklje ih grlo, peckaju ih kapci... ukratko, nije im lako. Prepoznajete li se u navedenome, dobro će vam doći jedan savjet vezan uz prehranu.

Osobama koje pate od takozvane peludne groznice savjetuje se pojačana konzumacija namirnica bogatih vitaminom C, stoga navalite na naranče, jagode, paprike, brokulu, prokulice i špinat. Međutim, to nije sve. 

image
Shutterstock

Osim konzumacije vitamina C, onima koje muči alergija na pelud može pomoći konzumiranje hrena. Taj korijen reskog mirisa pomaže ublažiti simptome peludne groznice. Osobito je učinkovit u pročišćavanju začepljenog nosa, a također pomaže razgraditi sluz koju je nakon toga lakše izbaciti iz tijela.

No, to nije sve. Smatra se da njegovi sastojci sprečavaju razmnožavanje bakterija, djeluju umirujuće da dišni sustav, čiste sinose, ublažavaju kašalj, a pomažu, navodno, i kod reume, artritisa, čireva te drugih kožnih bolesti. Vjeruje se, također, da podiže imunitet, djeluje blagotvorno na probavni sustav i čisti jetru.

image
Shutterstock

Samo, što točno napraviti s hrenom?

Smatra se kako je svježe naribani korijen najučinkovitiji u ublažavanju spomenutih nedaća, jer njegov aktivni sastojak dobiva na snazi kad ga se izloži kisiku. No mnogima je čisti, usitnjen i hren gotovo nemoguće konzumirati, jer je jako ljut. Podnošljiviji je kad ga se umiješa u jela, a jedno od najpopularnijih je umak od hrena koji se najčešće poslužuje uz mesna jela, osobito pečenja.

Hren se često kombinira s jabučnim octom i maslinovim uljem, a neki toj kombinaciji vole dodati malo meda ili malo naribane jabuke. Umak postaje još bolji kad mu se doda i vrhnje, bilo slatko bilo kiselo, jer tada postaje predivno kremast, no nećete pogriješiti ni s grčkim jogurtom.  

image
Shutterstock

Što se tiče omjera, za pripremu umaka od 50-ak grama svježeg hrena trebat će vam oko 200 ml vrhnja, žličica octa i malo soli. Ovakav se umak dobro čuva u hladnjaku jer aktivni sastojci hrena djeluju antibakterijski, a stajanjem se ublažava njegova ljutina. U dobro zatvorenoj staklenci očuvat će se barem tri tjedna.

Nemojte doći u iskušenje najprije skuhati hren, jer ćete uništiti ono najvrjednije u njemu, ali možete ga, ako vam je baš toliko ljut da ga ne možete jesti, potopiti u hladnoj vodi, no ne dulje od desetak minuta.

image
Shutterstock

Druga vam je opcija kombiniranje naribanog hrena s majonezom, no naš vam je savjet majonezi dodati i malo grčkog jogurta, kako bi jelo bilo laganije. Zbog tog malog dodatka okus, vjerujte, neće patiti. Ovakav je umak od hrena potrebno ostaviti u hladnjaku nekih pola sata da se okusi i sastojci bolje prožmu.

Hren također možete pretvoriti u pikantan namaz: samo ga naribajte pa ga izmiješajte s nasjeckanim češnjakom i krem sirom. Želite li ljepši dojam, dodajte i nasjeckane rotkvice.

image
Shutterstock

Svakako isprobajte i jedno jelo s hrenom koje je manje poznato: mlado lišće operite, natrgajte i začinite kao salatu. Možete ga koristiti i kao dodatak salatama od drugih vrsta povrća.

image
Shutterstock
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. travanj 2024 10:34