Nema toga što ne može postati još bolje uz dobar nadjev od mljevenog mesa. Pite. Musake. Paprike. Sarme. Cannelloni. Tortilje. Palačinke. Mogli bismo nabrajati do sutra, ali ovog puta riječ je o palačinkama: nudimo vam recept za najbolje palačinke s mljevenim mesom koje ste ikad kušali.
Ne samo da je nadjev vrhunski, jer se radi po starom talijanskom receptu koji je obično rezerviran za cannellone, nego su i palačinke sasvim posebne. Rade se uz dodatak parmezana, što im uvelike popravlja okus, ali ih također čini nešto čvršćima, što je dobro jer neće pucati niti se raspadati kad ih pokušate izvaditi iz posude u kojoj ste ih zapekli.
Sočnost im čuva jednostavan, ali dobar preljev na bazi kiselog vrhnja. Ako volite da su baš jako sočne, preljevu dodajte i nekih 150 ml mlijeka, može i malo više, kako bi bio rjeđi i još bolje natopio sve slasne slojeve.
Zapečene palačinke s mesom
Sastojci:
Palačinke
200 g brašna
75 g parmezana
200 ml mlijeka
150 ml mineralne vode
2 jaja
2 žlice ulja
malo soli
ulje za prženje
Nadjev:
350 g mljevenog mesa
200 ml pasirane rajčice
50 ml vina
1 luk
1 režanj češnjaka
1/2 mrkve
1/4 stabljike celera
1 žlica ulja
1 žličica koncentrata rajčice
1 žličica suhog začinskog bilja po želji
sol, papar
Preljev:
200 ml kiselog vrhnja
1 jaje
sol
Priprema
Za nadjev nasjeckajte luk pa ga pirjajte na ulju, kad omekša dodajte mu usitnjeni češnjak i celer te naribanu mrkvu. Pirjajte dok češnjak ne zamiriše pa dodajte meso, sol i papar. Pirjajte meso i povrće dok ne ishlapi tekućina koju je meso pustilo, dodajte pasiranu rajčicu i kratko propirjajte, a kad rajčica potamni sve zalijte vinom. Pirjajte oko pola sata uz dodavanje manje količine vode po potrebi.
Pomiješajte suhe sastojke za palačinke pa im dodajte mokre. Po potrebi ulijte još mineralne vode ako je tijesto previše gusto, odnosno dodajte još malo brašna ako je rijetko.
Ispecite palačinke pa ih nadjevnite nadjevom od mesa, posložite ih u posudu za pečenje i prelijte preljevom od kiselog vrhnja pomiješanog s jajaem i solju. Zapecite pačalinke u pećnici zagrijanoj na 190 stupnjeva. Gotove su kad uhvate lijepu boju.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....