StoryEditorOCM
Savjetitko bi rekao

Čuvate li krastavce na ovaj način, neće potrajati! Hladnjak nije jedino rješenje, a ovo loše društvo će ih upropastiti

Piše Spiza SD
3. lipnja 2023. - 12:09

Ne bi se onako na prvu reklo, ali krastavci su poprilično nježno povrće. Kako sadrže čak 96% vode, ako se ne čuvaju na primjeren način, vrlo lako se mogu sparušiti, a krajevi im mogu postati neugodno spužvasti. I ne samo to, ako ih čuvate u blizini plodova koji sazrijevanjem ispuštaju etilen, mogu vam početi truliti.

Srećom, sve se to može riješti pa vam krastavci mogu potrajati i do dva tjedna bez da izgube na svježini i hrskavosti. Krastavce najprije, nakon što ih donesete kući, dobro operite i osušite, a zatim ih umotajte u kuhinjski papir i stavite u vrećicu pa spremite u hladnjak. Bitno je vrećicu ne zatvoriti potpuno, jer će cirkulacija zraka, kao i kuhinjski papir, spriječiti stvaranje vlage koja uzrokuje truljenje.

Ako vam se u hladnjaku nalaze rajčice, za krastavce odaberite neko drugo mjesto u hladnjaku. Dinje, marelice, breskve i avokado također su im loši susjedi, ali lubenica im neće škoditi.

Što se tiče položaja u hladnjaku, krastavcima će najbolje odgovarati sredina, gdje je temperatura najumjerenija, a pripazite također da se ne dodiruju stražnje stijenke hladnjaka ako ste jako snizili temperaturu, jer bi mogli zadobiti oštećenja koja će prerasti u trulež.

No hladnjak nije jedino mjesto pogodno za čuvanje krastavaca - sasvim dobro će im biti i na sobnoj temperaturi, pod uvjetom da ih držite podalje od gore spomenutih plodova, kao i od banana, krušaka i jabuka te da nisu izloženi vrućini i izravnom suncu. I u ovom slučaju pomaže trik s umotavanjem u kuhinjski papir i držanjem u poluotvorenoj vrećici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 18:46