StoryEditorOCM
Receptipikantno

Patlidžani zbog kojih ćete pomazati zdjelu: ovo je jedna od najboljih ideja za pripremu balancana, evo u čemu je tajna

Piše Spiza SD
8. lipnja 2023. - 08:05

Što je ljeto bez balancana, zar ne? U nerednim ćemo ih tjednima pripremati na sve moguće načine, a kad vam ponestane inspiracije sjetite se ovog odličnog recepta. Riječ je o varijaciji na temu baba ganousha, poznatog pikantnog jela koje se može koristiti kao namaz ili dip za umakanje pečenog povrća, čipsa ili hrskavog kruha.

U ovoj varijanti, koju je osmislila poznata i maštovita chefica Zena Kamgaing (njen profil na Instagramu prati čak i Jamie Oliver), baba ganoush je još kremastiji i još izraženijeg okusa i to zahvaljujući tome što mu Zena umjesto svježeg dodaje pečeni češnjak.

image
Shutterstock

O tome koliko je pečeni češnjak sve zaludio i kako ga jednostavno pripremiti već smo vam pisali, a sada imate još jednu dobru ideju kako ga iskoristiti, a kako ovo izvrsno jelo izgleda u Zeninoj verziji vidjet ćete u videu kojim je chefica oduševila preko 60 tisuća ljudi. Čeka vas čeka ispod recepta.

Baba ganoush na Zenin način

Sastojci:

 4 patlidžana
1 velika glavica češnjaka
4 žlice tahinija 
4 žlice maslinovog ulja + još za posluživanje
1 limun
½ žličice mljevenog kumina
mala vezica peršina
za’atar
lepinje 
sol

Priprema:

Stavite patlidžane izravno na plinski plamenik i pecite ih, često okrećući, dok im kora potpuno ne pocrni, oko 10 minuta. Možete ih ispeći i u pećnici, samo ih prethodno dobro nabockajte, ali će vam trebati 30-45 minuta i nećete dobiti onako lijepu aromu po dimu.

Kad su patlidžani ispečeni, premjestite ih u veliku zdjelu, prekrijte prozirnom folijom i ostavite da odstoji 10-ak minuta, a zatim pažljivo uklonite zagorjelu koru. Meso zgnječite vilicom i prebacite u sito da se dobro ocijedi, tako ćete dobiti koncentriraniji okus.

U međuvremenu pripremite češnjak: zagrijte pećnicu na 200°C, češnjaku uklonite vanjske slojeve i nožem odrežite vrh glavice kako biste otkrili sve češnjeve. Stavite svaku od lukovica češnjaka na mali komad aluminijske folije. Prelijte uljem, zamotajte u papir, stavite u manji kalup za pečenje i pecite 45 minuta. Pečene izvadite iz folije i ostavite da se hlade 15 minuta, a zatim istisnite režnjeve češnjaka.

Stavite ocijeđeno meso patlidžana, pečeni češnjak, tahini, maslinovo ulje, limunov sok i kumin u srednje veliku zdjelu za miješanje i obilno posolite. Snažno miješajte 1 do 2 minute ili dok ne postane kremasto, zatim kušajte i prilagodite svom ukusu.

Na vrh stavite nasjeckani svježi peršin, malo za‘atara i malo ekstra djevičanskog maslinovog ulja, zatim poslužite s lepinjama ili prutićima povrća uživajte.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 15:55