StoryEditorOCM
Receptiovo morate isprobati

Jeste li čuli za grčke punjene paprike? Oduševit će vas okusom, ali i načinom pripreme, jasno je zašto ih svi vole!

Piše Spiza SD
4. lipnja 2023. - 14:27

Sezonu paprika treba dobro iskoristiti, a jedan od najboljih načina za to je priprema punjenih paprika. Sigurni smo da imate svoj omiljeni recept, ali zašto ne isprobati i nešto novo? Jeste li čuli za grčke punjene paprike?  Postoje brojne verzije ovog ukusnog jela, a varijacije se ponajprije odnose na nadjev. Pored klasične kombinacije riže i mesa, na koju smo se mi navikli, u Grčkoj se u ulozi nadjeva za paprike mogu pronaći i škampi, povrće i sir.

Priprema punjenih paprika na grčki način je jednostavna: paprikama se odreže vrh, izdube im se sjemenke, a zatim ih se nadjene prema želji i zapeče. Dakle, ne trebate se brinuti da će vam sve isprskati dok se kuhaju, nema potrebe protresati teću niti strahovati da će se uhvatiti za dno. Nema zaprške, nema gnjavaže, samo ih ubacite u pećnicu i pričekajte dok savršeno zamirišu. Možete ih napraviti i nekoliko dana ranije i čuvati u hladnjaku sve do trenutka kad vam zatrebaju pa ih tek tada ispeći. 

Kako se koristi unaprijed skuhana riža nema ih potrebe predugo peći, tek dok se svi okusi dobro ne prožmu, a paprike omekšaju. Kako se s paprikama najčešće stavljaju peći i krumpiri, nema vam ni gnjavaže oko pirea...

Ukusne, jednostavne i praktične grčke punjene paprike mnogima su favorit, a sad vam je jasno i zašto.

Grčke punjene paprike

Sastojci

10 većih paprika babura
4-6 krumpira 
500 g mljevene junetine
225 g riže
2 srednje glavice luka
3-4 češnja češnjaka
1 konzerva pasiranih rajčica
150 ml maslinovog ulja
400 ml vode
3-4 žlice nasjeckanog peršina
1 žličica sušenog origana
1 žličica sušenog kopra ili bosiljka
prstohvat mljevene crvene paprike
sol, papar

Priprema:

Zagrijte pećnicu na 200 °C.

Odrežite i sačuvajte vrhovei paprika, a sjemenke uklonite

Kuhajte luk na 50 ml maslinovog ulja dok ne omekša i ne porumeni, oko 10 minuta. Dodajte usitnjeni češnjak, promiješajte, kad zamiriše dodajte meso i pirjajte ga dok ne porumeni. Dodajte pola količine konzervirane rajčice, soli i papra. Pustite da zakipi pa smanjite vatru i kuhajte otprilike 15 minuta.

Dodajte rižu, 2 šalice vode i žličicu soli te kuhajte 6-8 minuta na srednje jakoj vatri. Nemojte prekuhati rižu jer će se i dalje kuhati u pećnici!) Maknite s vatre i dodajte začinsko bilje. Dobro izmiješajte i ostavite da se malo ohladi.

Pospite malo maslinovog ulja, origana, soli i papra preko krumpira pa ga posložite u posudu za pečenje.

Napunite paprike nadjevom od mesa i riže, ali ne sasvim do vrha jer će se tijekom pečenja riža napuhati. Poklopite paprike odrezanim vrhovima.

Pomiješajte ostatak ulja sa začinima, soli i paprom i dodajte u preostali pire od rajčice pa sve prelijte preko krumpira.  Nakapajte još malo maslinovog ulja po vrhovima paprika, sve čvrsto pokrijte aluminijskom folijom i pecite 1 sat ili dok povrće ne omekša.

Uklonite foliju i povisite temperaturu na 220 °C te pecite još oko pola sata dok se povrće malo ne zaprži na vrhu, a krumpir omekša.

Ostavite da se ohladi prije posluživanja. Sljedeći dan imaju još bolji okus.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. travanj 2024 14:18