Popečci s tikvicama nisu nam novost, radimo ih svakog ljeta i guštamo, no do sad se nismo sjetili napraviti okruglice od tikvica. Međutim, nekome je ta ideja pala napamet još davno, davno jer Grci svakog ljeta umjesto u popečcima uživaju u slasnim polpeticama od tikvica i feta sira. Ovaj odličan spoj nosi naziv koji, kladimo se, nećete zapamtiti iz prve (da vas vidimo: kolokithokeftedes) prema običaju se poslužuje s osvježavajućim umakom traztiki, a sve što će vam pored navedenog zatrebati su krušbne mrvice, jaja i malo začinskog bilja. Slijedi recept, a video ćete pronaći u nastavku.
Grčke polpetice s tikvicama i sirom
Sastojci
3 velike tikvice
240 g krušnih mrvica
160 g parmezana
85 g haloumi ili feta sira
2 jaja
2 žlice svježe mente
2 žlice svježeg kopra
sol, papar
ulje za prženje
Priprema:
U lonac s kipućom posoljenom vodom dodajte nasjeckane tikvice. Kuhajte 5 minuta, dok tikvica tek malo ne omekša. Ocijedite tikvice od viška vode i prebacite ih u veliku posudu da se ohlade. Osušite ih papirnatim ručnikom kako biste upili višak tekućine.
Kad se ohlade, prebacite ih u veliku zdjelu zajedno s haloumijem, naribanim parmezanom, metvicom, koprom, jajima i krušnim mrvicama. Začinite solju i paprom po ukusu.
Rukama miješajte dok se smjesa ne sjedini, a zatim oblikujte kuglice. Svaku pospote krušnim mrvicama.
Zagrijte ulje u tavi, dodajte polpetice pa smanjite temperaturu na srednje nisku. Pecite oko 5 minuta sa svake strane dok ne dobiju lijepu zlatnu i hrskavu koricu.
Prebacite na tanjur obložen papirnatim ručnicima.