StoryEditorOCM
Receptisuper ideja

Društvene mreže zapalio je recept za - punjene tikvice. Svi su preoduševljeni, jedan čak piše: ‘Promijenio mi je život!‘

Piše Spiza SD
25. svibnja 2023. - 19:19

Evo nas na pragu sezone tikvica i već se veselimo svim onim finim jelima koja ćemo raditi s tim povrćem. Pohat ćemo ih i peći, poslužit će nam za palačinke i popečke, bacit ćemo koju i na gradele a definitivno će nam dobro doći za šalše i tjestenine... Međutim, ako je suditi po društvenim mrežama, mnogi će ih puniti i to prema receptu koji je trenutno najveći hit. 

Sada već viralnu metodu osmislio je poznati kuhar Thomas Keller, a tko ju je isprobao ima samo riječi hvale. Oduševljenje je vanserijsko. Jedan je čak napisao da mu je ovo otkriće ‘promijenilo život‘. Nismo sigurni treba li ići tako daleko, ali uvijek smo spremni za iskušavanje novih recepata sa sezonskim i pristupačnim namirnicama. 

Ako razmišljate kao i mi, onda će vas zanimati kako chef Thomas priprema svoje slavne tikvice. Za početak, evo sastojaka: trebat će vam tikvice, rajčice, malo vlasca i bosiljka, jedan limun, sol, maslinovo ulje te neko prikladno ulje za prženje. Neki vole dodati malo ljutike ili ljubičastog luka, ali u originalnom receptu se ne spominju.

Pripremu počnite s rezanjem tikvica po dužini na pola. Oštrim nožem zarežite odrezanu stranu svake polovice dok ne dobijete uzorak rešetke, a zatim je dobro posolite kako bi izašlo što više vlage. Svaku polovicu položite licem prema dolje na papirnati ubrus i pustite da se cijedi najmanje pola sata.

Dok čekate da se tikvice ocijede, ogulite rajčice, narežite ih na kockice i pokapajte limunovim sokom. Sve zajedno pomiješajte i ostavite par minuta da odstoji. Ako je povrće pustilo puno tekućine ocijedite je prije dodavanja malo maslinovog ulja. Dobro promiješajte pa dodajte nasjeckanu malu vezicu vlasca i malo bosiljka.

Zagrijte pećnicu na 230 stupnjeva Celzija.

U tavu koja može ići u pećnicu dodajte ulje pa na njega stavite tikvice prerezanom stranom prema dolje. Pržite ih oko 5 minuta, a zatim ih okrenite, pospite začinskim biljem po izboru i češnjakom u prahu pa prebacite u pećnicu i pecite oko 15 do 25 minuta. Na svaku pečenu tikvicu stavite 2-3 žličice smjese s rajčicama i poslužite.

@cocolarkincooks Thomas Keller viral zucchini dish. I will be eating this all summer. #viralcooking #cookingtiktok ♬ original sound - Corre Larkin
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 15:24