StoryEditorOCM
Pričeraste posvuda

Znate li kakva su ovo srdašca? Riječ je o biljci kraj koje svakodnevno prolazite, a ne znate da je jestiva i ljekovita

Piše Tea Sumić Miletić
7. svibnja 2023. - 19:18

Znate li što su ova sitna zelenkasta srdašca na sendviču s fotografije? Vjerovali ili ne, riječ je o plodovima jestive i ljekovite biljle pored koje svakodnevno prolazite. Možda ste ju primijetili, jer od ostalih se razlikuje upravo po tim srdašcima, a djeca su ih nekoć znala brati i prešati za čuvanje u spomenarima ili uz njihovu pomoć, po principu voli me- ne voli me, nagađati uzvraća li im simpatija nježne osjećaje.

image
Privatni album

Biljka, a o rusomači je riječ, je bila dobro poznata našim starima, no njima su od srdašaca nalik na listove - a to nisu, nego su zapravo plodovi - bili puno zanimljiviji pravi listići, koji rastu priljubljeni uz tlo i podsjećaju na lišće maslačka. Baš ti, pravi listići sastavni su dio mišance, a neki ih jedu na isti način kao i žutinicu ili pomiješane s njom. Spomenuto lišće, baš kao i cvat, koristili su se za spravljanje ljekovitog čaja kojim su se zaustavljala unutrašnja i vanjska krvarenja.

image
Privatni album

Rusomača, inače pripadnica obitelji krstašica (baš kao i kupus, brokula, koraba i rotkvica), raste posvuda, lako ćete je primijetiti na travnatim površinama, bilo da je riječ o parkovima ili "pravim" livadama, a poznata je diljem svijeta, pa čak i u Kini, gdje je također vrlo omiljena u kuhinji te je jedan od sastojaka njihovih poznatih kineskih specijaliteta poput okruglica kuhanih na pari i hrskavih prženih wontona, a koristi se i kao dodatak tjestenini.

image
Privatni album

Latinski joj je naziv Capsella bursa-pastoris, engleski shepard‘s purse odnosno pastirska torbica, zbog sličnosti oblika rusomačinog ploda. Plod je zanimljivog, orašastog, pomalo paprenastog okusa i u prošlosti se koristio kao zamjena za sjeme gorušice te kao aromatični dodatak kruhu, a u doba nestašica srdašca su se sakupljala, mljela i dodavala brašnu.

Lišće i cvijeće okusom podsjeća na kupus kada je skuhano, dok sirovo ima travnatiji okus, nalik na potočarku. Dok je mlado, jako je dobar dodatak salati, a srdašca, pak, kao što vidite, od običnog sendviča s domaćim kruhom i krem-sirom mogu napraviti nešto sasvim novo. Vjerujte, i po pitanju okusa. Eto vam sasvim dovoljno razloga da rusomaču (ponovno) počnete primjećivati - i gledati drugim očima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. travanj 2024 04:41