StoryEditorOCM
Priče‘Isplati se‘

VIDEO: Posjetili smo riznicu autohtonih jela u Zagori i upoznali mladu ženu koja priprema soparnik na izvoran način

Piše Frano Kiso
6. travnja 2024. - 14:27

Gata, poljičko selo u zaleđu Omiša prava je riznica autohtonih jela, od kojih je svakako najpoznatiji soparnik. U želji da saznamo sve o izvornoj pripremi ove tradicionalne dalmatinske delicije, uputili smo se kod Nensi Očasić, inspirativne mlade žene koja nas je na prvu osvojila svojom energijom i entuzijazmom.

Dočekao nas je svježi planinski zrak s Mosora, pucketanje vatre na kominu i poredana tijesta za soparnik. Našu današnju majstoricu čekalo je puno posla i narudžbi, no svejedno je s nama podijelila kako izgleda njen tipični radni dan.

- Borba sa životom za život, ali isplati se - tako nam je Nensi ukratko opisala svoju svakodnevicu, a rame uz rame stoji joj maleni Josip Mihael koji svesrdno pomaže u svim pripremnim poslovima. Bilo da je riječ o slaganju drva, sjeckanju luka ili polijevanju uljem, sin je tu da pripomogne stvoriti ovaj ukusni specijalitet.

image

Nensi Očasić

Slobodna Dalmacija

Gurmanske neznalice soparnik bi nazvale pitom od blitve, no nekadašnje sirotinjsko jelo postalo je najtraženija delicija na domjencima i svečanostima i u njemu se krije stari duh Dalmacije.

- Čini mi se da danas svatko radi soparnik, no nije isti ovaj i onaj iz krušne ili plinske peći - govori nam Nensi za koju mnogi kažu da je među najboljima u ovom poslu. Svoj prvi soparnik je ispekla prije deset godina, a od tada do danas drži se starih tehnika pripreme koje su mukotrpne, no sav taj trud vidi se na finalnom proizvodu.

image
Slobodna Dalmacija

Nensi je u cijelu priču oko pripreme i prodaje soparnika krenula sa suprugom, no nakon tragičnih životnih okolnosti ostala je prepuštena sama sebi. Srećom, kad najviše treba nadu i pomoć, tu se uvijek nađu dobri ljudi koji daju ruke.

Soparnik je inače jedno od zaštićenih jela u Hrvatskoj i na popisu je UNESCO-ve nematerijalne baštine, a ovu poslasticu uvijek možete naručiti preko Facebook stranice "Mali Knez - Poljički soparnik".

Kako izgleda priprema i što nam još sve rekla kulinarska zvijezda iz Gata, pogledajte u priloženom videu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
08. travanj 2024 14:28