StoryEditorOCM
PričeSpretna Vrgorčanka

Snježana radi čuda od jagoda, otkrila nam je tajne čuvenog džema i likera, a za jedan specijalitet samo niže priznanja

Piše Dada Batinić
9. svibnja 2023. - 21:01

Snježana Radonić iz Vrgorca prva je počela pripremati slastice, likere, džemove i sokove od jagoda, a ujedno je i nositeljica zaštite ćuptera(kumpeta) kao kulturnog nematerijalnog dobra Republike Hrvatske. Nedavno je održala i radionicu izrade ćuptera za učenike kuharstva u Vrgorcu, a tvrdi da se tajna svakog dobrog recepta krije u posvećenosti onome što radite. Snježana vam ne može kazati koliko čega ide u koji recept jer sve radi po osjećaju, stoga nije čudno da kad pokušate napraviti džem ili ćupter po njenim savjetima, nikad ne dobijete originalni okus izvrsnosti.

- Ne držim se striktno recepata jer smatram da su omjeri i doziranja stvar osobnog ukusa. Jagode su mekane i nisu zahtjevne za pripremu, pa sam za potrebe jednog sajma u Vrgorcu džem, sok i kolače napravila za svega dva-tri sata. Od tri kilograma jagoda štapnim mikserom sameljem kilogram. Na taj način jagoda pusti sok, a ostatak jagoda se prereže napola te ih se kuha u njihovom vlastitom soku četrdesetak minuta.

image
Ivo Ravlić/Cropix

Ako su jagode zelenije i tvrđe, treba dodati oko pola kilograma šećera, mada je i to stvar osobnog ukusa. Što su jagode zrelije, to je manje šećera potrebno, no uvijek je poželjno dodati i vanilin šećer jer pojačava okus. Ja volim kad ostanu komadići jagode u džemu ili marmeladi, stoga tek mali dio sameljem. Najbolji đžem se pravi od jagoda koje dozrijevaju na kraju berbe, odnosno u srpnju. Preljev od jagoda se radi na isti način kao i džem, a samljevene i kuhane jagode možete umiješati u bilo koju kremu za torte. Naprosto, s jagodama ne možete pogriješiti - uvjerava nas Snježana.

A kako se Snježana ovime počela baviti? Nevolja ju je, kaže nam, na to natjerala. Rano je izgubila supruga, ostala je samohrana majka s dvoje djece i kreditom od 2.400 kn mjesečno koji nije mogla vraćati sa 1.300 kn mirovine.

- Imali smo nešto zemlje, držala sam kokoše i patke, brat je sadio voće i prodavala sam na pijaci svoje likere, voće, povrće i marmelade. Pravila sam kolače po potrebi i gotovo da nisam spavala dok nisam otplatila ovaj stan od 60 m2 u kojem danas živim. Sve sam naučila silom prilika i ponosna sam kad vidim da se ni sin ni kćer ne boje posla i da su izrasli  u radišne i poštene ljude.

U posljednje vrijeme Snježana je zbog vertiga rijetko izlazila iz kuće, a od 2019.  pije devet tableta dnevno, no zdravstvena situacija se polako stabilizira. Grad Vrgorac je nije pozvao na ovogodišnju manifestaciju "Dani Vrgoračkih jagoda", no dogodine se nada prisustvovati, a tome se nadaju i njeni kupci.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Uvijek bih sve prodala na sajmovima. U Hercegovini koliko god ćuptera da donesem sve prodam jer oni više cijene tradicionalne slastice. U Vrgorcu sam prije petnaestak godina džemove prodavala za 50 kuna i nijedna teglica se nije vratila kući. Kad su djeca bila manja, i oni su prodavali  naše domaće proizvode u čemu su bili uspješniji od mene.

Molimo Snježanu da nam oda recept za "liker od jagoda po osjećaju", a ona spremno diktira...

- Liker sam pravila od domaće rakije na način da bih u demejanu širokog grla stavila pet litara loze i dva kilograma prepolovljenih jagoda. To bi stajalo na tamnom i suhom mjestu 40 dana. Valja napomenuti da jagoda pri oksidaciji poprimi boju hrđe. Dodala bih unutra grančicu-dvije metvice i kilogram meda. Što više jagoda stavite, to će i liker biti gušći - objašnjava naša sugovornica te dodaje kako se ipak najviše bavila pravljenjem ćuptera.

image
Ivo Ravlić/Cropix

- Mošt bih zaledila i radila ćupter po potrebi jer bi mi ga naručivali kako vinari za prezentacije svojih proizvoda tako i organizatori sajmova u Hercegovini, te mnogi drugi. Ćupter pravim s brašnom od punog zrna, mada mnogi prave s grizom jer se takva smjesa brže osuši i stegne. To je proces koji traje nekoliko sati. U Hercegovini sve sastojke ubace zajedno i i kuhaju, a ja svoj ćupter polako i temeljito ukuhavam. Tek kad se pet litara tekućine spusti na dva i pol litra, dodajem brašno i polako miješam da se ne stvaraju grudice. Dobila sam mnoge nagrade i priznanja za svoj ćupter, no nema tu tajni-svaki proizvod može biti vrhunski ako u njega uložite znanje, strpljenje i predanost - zaključuje Snježana.

Dakle, ovo je poruka za sve one koje osjećaj nikad nije prevario, kao i za one koji su prevarili osjećaj - s jagodama naprosto ne možete pogriješiti!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 15:30