StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: ‘Jedini kriteriji kojih se naši političari drže su - dvostruki‘

Piše Zdravko Pilić
8. rujna 2023. - 08:47

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Znate li koji su jedini kriteriji kojih se naši političari i svi oni koji se nađu na vlasti beziznimno drže! Oni dvostruki! Jedne imaju za sebe, a druge za – sve druge!

Kad su ovi drugi u pitanju, onda se tada može kako se hoće. Onda se i ne moramo baš držati zakona kao pijani plota. Ali, kad su oni, i oni koje su oni doveli sa sobom kad su došli na vlast, u pitanju, e... Onda je tu sasvim druga “sitovacija”. Stvar “tute” nije jednostavna. Nego je “slojevita” i “komplicirana”.

Kad policija, uskoci i poskoci, pokucaju na vrata nekom od njihovih, tu se ne govori više “Ma, potraj to ća!” ili “Goni to”, “Lopovi, banda”, nego se rabe puno finije i diplomatičnije formulacije. Ne bi ih ni Mate Granić bolje smislio! Oni koji su prije toga znali sve, o čemu god da ste ih pitali, odjednom ne znaju ništa, iznenađeni su, nemaju nikakvih “službenih podataka”. Nego ovo što su pročitali s portala! Dakle, znaju manje od novinara, koji su ih zovnuli za komentar. Prvi glas! “Zatekli ste me, ne znam što bih rekao!”.

’Radnje u tijeku’

A onda se nakon zamuckivanja na hrvatskom obvezno prijeđe na – latinski. Na “presumpciju nevinosti”, odnosno onu kako nitko nije kriv dok mu se to ne dokaže. I to pravomoćnom sudskom presudom! A mi smo još daleko od toga.

Dakle, nemojmo ništa prejudicirati. Sačekajmo, neka pravna država radi svoj posao. Dobro posluži i ona – “ja nikad ne komentiram pravosudne radnje koje su u tijeku”. Ili “nepravomoćne presude”. Posebno ako im ne idu u korist! Tu su onda stvarno legalisti.

Treba im skinuti kapu na tome, kad su njihovi u pitanju. Tu se zakon proučava pažljivije nego što onaj naš mladi biolog, dr. Josip Skejo broji nožice “bajama”, ne bi li među njima otkrio kakvu novu vrstu. A otkrio ih je dosad više od 50! Eto, u srijedu je župan Marko Jelić najavio kolegici Kseniji Bilan na Šibenskom portalu kako bi NO trebao “suspendirati direktora zbog kaznenih djela koja mu se stavljaju na teret”.

– Kao predstavnik osnivača, dobio sam obavijest policije o sumnji na kaznena djela što sam proslijedio Nadzornom odboru. Dakle, Miljković ostaje direktor dok se ne okonča istražni postupak, a tvrtka ima prokurista koji sada njome upravlja i ugovoreni, redovni poslovi se obavljaju – kazao je župan Marko Jelić.

Prije godinu i pol dana, situacija je bila znatno drukčija. Sanja Čatlak, ravnateljica Ljekarni Šibenik, smijenjena je u prosincu 2021. godine dok si rekao keks, s čelnog mjesta ovog županijskog poduzeća. Ona je bila HDZ-ov igrač, izabrana je za ravnateljicu u HDZ-ovom mandatu, pa se oko nje nije puno “ženiralo”, unatoč tome što je žena i – kako se tada pisalo – samohrana majka dvoje djece.

Ne samo da ju je Nadzorni odbor, koji je postavila vlast nove “ćušpajz” koalicije, koja onda još nije bila ni posvađana, ekspres smijenio, nego joj je dao i izvanredni otkaz ugovora o radu. Iako policija protiv nje nije podnijela nikakvu prijavu, nego je to napravio Nadzorni odbor. Zbog sumnje na nezakonitu kupnju poslovnog prostora u Crnici.

Poništen otkaz

A kaznenu prijavu protiv nje nije digla policija, nego sam župan Marko Jelić, nakon prijave NO-a. Zbog sumnje i moguće nezakonitosti u tom postupku kupoprodaje. Nije se čekalo “dovršenje” istražnog postupka. A nije se nešto ni zarezivalo kada je Općinski sud u Šibeniku ove godine taj otkaz Sanji Čatlak – poništio. I to s obrazloženjem da je “u cijelosti nezakonita i nedopuštena Odluka o izvanrednom otkazu ugovora o radu” s mjesta ravnateljice, te da se utvrđuje da njezin odnos kod “tuženika” – a to su Ljekarne Šibenik – nije ni prestao.

“Pravili su se da se ništa nije dogodilo. I da se to njih ne tiče. Valjda zato što je odluka prvostupanjska, odnosno još nije pravomoćna. A i briga ih! Pa neće oni, iz svog džepa, platiti Sanji Čatlak – kad i ako presuda bude pravomoćna – sve ravnateljske plaće u zadnje dvije godine, uvećane za zatezne kamate po zakonu i troškove sudskog postupka. Zato je za nas dobro da direktora “Cesta” ovako pomno čuvaju i ne žure s otkazom. Pa makar morali pored dvije ravnateljske plaće u Ljekarnama, plaćati još i dvije – direktora i prokuriste – u šibenskim “Cestama”!

28. travanj 2024 00:19