StoryEditorOCM
ŽupanijaGOVOREĆI OTVORENO

Zdravko Pilić: ‘Gospodo selonačelnici, ajde imajte muda i ne krijte se iza Torcide!‘

Piše Zdravko Pilić
17. kolovoza 2023. - 11:59

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Je li Vice Vukov bio zabranjen u bivšoj Jugoslaviji? Nije! Samo ga nitko nije javno izvodio!

Njegove se pjesme nisu mogle čuti na radiju, njegove se ploče i audiokasete nisu mogle kupiti u javnoj prodaji. Niti ga je itko pozivao da izvodi koncerte i pjeva. A zašto? Zato što to nije bilo pametno! Jer, znalo se dobro da je onaj tko pušta Vicu i sam isti kao i on, hrvatski nacionalist, ili ako si baš inzistirao – ustaša. Ili si barem bio sumnjiv.

A u bivšemu sistemu niko nije volija bit sumnjiv. Niti zaveden kao takav. Jer na “bratstvo i jedinstvo” se pazilo i čuvalo ga se kao “zjenicu oka svoga”. A za bit sumnjiv kao nacionalist je bilo dovoljno da te čuju ili špijaju da “slušaš Vicu”. I onda ti je najbolje bilo bit od Vice malo izdalje. A šta’š se igrat s vragon? Ne puštaš ga, pa si s mirom. Ne mo’š nikako pogrišit. Tako je Vice bija u “zabrani” koja nikad nije službeno proglašena, jer za nju i nije bilo nikakvog razloga.

Crna legenda

Kad je došla demokracija, tek se onda vidjelo kakav je Vukov “ustaša”! Nikakav, kao i najveća većina Hrvata. Ali je “neslužbeno”, po crnoj legendi koja ga je pratila, bio opasniji od Mira Barešića, a njegova zabrana bila tako efikasna da ga nitko nije mogao ni javno čuti, ni njegove ploče i kasete javno kupiti sve tamo do kraja osamdesetih, 1989. odnosno devedesete godine prošlog stoljeća. I novog “hrvatskog proljeća”.

E, tako je s našom grupom Let 3. Samo ne u Hrvatskoj, nego u Dalmaciji. Je li nju zabranjeno pozivat da održi koncerte? Nije! Taman posla! Ali ti nije pametno! Jer, zna se da je onaj Mrlja, Prlja, ili kako mu je već ime, jedan od njih dva, zasrao tamo nešto protiv Hajduka, govorija, pisa nešto na internetu, fejsu, di li, pa se digla protiv njega pusta uzbuna. Jer, bolje ti je narodu kod nas u Dalmaciji dirnit u Boga i Gospu nego u Hajduka! Hajduk prvi, papa Ivan Pavao drugi!

I kako god ti se u socijalizmu nije valjalo, odnosno nije bilo pametno zamirit, onima gori, od kojih ti je ovisilo napredovanje, oćeš li bit prvi na listi za stan, dobit prekomandu u Pulu, ili ćeš ić u pješadiju u Valandovo i Kičevo, na bugarsku i albansku granicu, tako ti se ni u demokraciji nije pametno zamirit ovima doli. Narodu!

Lako ti se izbekerit Plenkoviću i Vladi i proglasit sajamske dane, al aj se ti, kume moj, zamiri “biračima”. Oni su glasači, i hajdukovci. I sad ti njima, koji bi za Hajduka krvi dali, dovodiš ode Mrlju i Prlju, Riječane koji su kontra Hajduka, da plaćaš njihovo kleberenje i guzaranje na bini, i antihajdučku rabotu, a sutra očekuješ da te oni, ti isti birači, biraju za (grado)načelnika i glasaju za te.

Alo, šta je tebi? Jesu tebi svi kod kuće? Koji Let 3, koji Mrlja, Prlja, koja Mama ŠČ. Goni to, otkazuj? Šta ćemo reć? Da se pobunila Torcida, da su pritili da će sve bacit u more, dignit u lagum! I da smo morali otkazati oti koncert iz “sigurnosnih” razloga. Eto tako je, kao u Našem malom mistu, govorio načelnik sekretaru.

Odnosno, direktoru Turističke zajednice. To što se dan kasnije oglasila i Torcida, da oni nisu nikom pritili, niti tražili otkazivanje koncerta, to nitko nije više zarezivao. Bitna je prva informacija. Demantijima kod nas ionako nitko ništa ne vjeruje.

Lančana reakcija

Prvi je koncert Leta 3 otkazan u Pirovcu, a nakon toga su došla na red i ostala mjesta. Koncert u Trogiru im je otkazan iz “sigurnosnih” razloga. A nakon toga i onaj u Pločama, “zbog nevremena”. Torcidu više nitko nije spominjao. Jer, s njom se nikad ne zna, mogu oni i demantirati, naljutit se što se iza njih ove političarske gliste sakrivaju. Pa su onda izliku našli “u nepovoljnim vremenskim uvjetima”.

I koncert nije otkazan, nego je “odgođen”. A novi se datum ne zna kada će bit. Kad se steknu uvjeti! Bit ćete obaviješteni! Divota. Niti je “zabranjen” niti “otkazan”, nego samo “odgođen”. Ne bi se ni dr. Vladimir Bakarić zvan Svileni dosjetio bolje!

A sada više nemaju što ni odgađati, jer ih nitko više u Dalmaciju nije ni zvao, niti će ih zvati. S iznimkom Šibenika. Koji je ionako funcutsko, drugo lice Dalmacije. I krunski dokaz da Torcida zaista nema nikave veze s koncertima Leta 3 i njihovim zabranama, nego je to djelo političara, i to ovih naših lokalnih, koji nemaju petlje ni muda reći da provode cenzuru, nego se kriju iza izmišljenih poziva i ultimatuma bijelih “ultrasa”.

Jer, evo nastupio je Let 3 na Martinskoj prošli tjedan, pola je Hrvatske došlo na njihov koncert, red automobila bio je do skretanja za Jadriju, i sve je prošlo u savršenom redu.

Niti je itko zvao i prijetio, niti je (i)tko ikog u more bacao, niti je išta u zrak letjelo...

29. travanj 2024 12:10