StoryEditorOCM
Županijastop potkornjaku

Zaustavlja se drastično propadanje Kopare: počelo uklanjanje bolesnih stabala u rogozničkoj šumi

Piše Vedrana Stočić
2. rujna 2022. - 17:51

Danas je započelo čišćenje suhih i bolesnih stabala u rogozničkoj šumi Kopara. Hrvatske šume potpisale su Ugovor o izvođenju šumarskih radova na Kopari s izvođačem Dalmatinske šume d.o.o., uklanjat će se suha, oštećena i zaražena stabala s potkornjakom. Završetak radova planiran 14.listopada 2022. godine.

Ova informacija obradovala je Rogozničane, posebno Građansku inicijativu koja se godinama zalaže za spas rogozničke šume čije propadanje u posljednje vrijeme je poprimilo dramatične razmjere. Hrvatskim šumama, odnosno Šumariji Šibenik trebalo je nekoliko godina da započne sa sanacijom iako je napad potkornjaka otkriven još prije pet godina.

- Sva stabla na kojima je znak "x" bit će uklonjena, dok su se većina stabala s kružićem sama obnovila. Ljudi će od Hrvatskih šuma moći otkupiti uklonjena stabla - kaže nam načelnica Anita Živković.

Od samog početka mandata nova rogoznička načelnica svojski se trudila da Hrvatske šume konačno započnu sa sanacijom i obnovom šume. Iz Općine, ali i iz Građanske inicijative upućeni su brojni dopisi Hrvatskim šumama i Šumariji Šibenik.   

Prošle godine prosvjed i apel za spas šumice organizirala je facebook stranica Đirada po Rogoznici, a Građanska inicijativa zatražila je tada od Ministarstva poljoprivrede i šumarstva da se u Kopari  proglasi zaraza potkornjakom.

Rogozničani su silno ponosni i vezani za svoju šumicu. Inače Rogoznica ili Kopara, kako piše don Krsto Stošić, najljepši  je otočić  među bezbrojnim drugim većim ili manjim otocima na šibenskom području. Taj mali otočić  dug svega 1046 metra nije samo lijep zbog stare, zaštićene kamene jezgre, prekrasne rive i sigurne luke,   već i zbog borove šumice koja zauzima gotovo trećinu otoka, a koja je ime dobila upravo po toponimu za otok: Kopra. Prije gotovo 150 godina stari Rogozničani ondašnjoj lokalnoj zajednici poklonili su svoje zemljište na kojemu su do tada sadili masline, vinovu lozu i smokve. Svojim rukama povedali su dotadašnje  kulture, a zbog zdravlja i više kisika - zasadili su borove.

06. svibanj 2024 02:55