StoryEditorOCM
Županija‘Cvrčak‘ otvoren

Zaražene dvije ‘tete‘ iz kninskog dječjeg vrtića: Radile su s jasličkom skupinom, pa je osmero djece završilo u samoizolaciji

Piše šibenski.hr
27. kolovoza 2020. - 12:26

Kako je izvjestio tamošnji stožer u četvrtak prijepodne, na području Knina trenutno je 28 aktivnih slučajeva zaraze koronavirusom.

Inače, iz kninskog gradskog stožera žale se da od Županijskog stožera ne dobivaju dovoljno informacija o zaraženima.

Priopćenje Stožera civilne zaštite Grada Knina prenosimo u cijelosti.

'Detaljne informacije o mjestima gdje su se pojedine osobe zarazile ili mjestima gdje su boravile, nažalost, nisu dostupne gradskom Stožeru, tako da nismo u mogućnosti savjetovati građanima na kojim lokacijama trebaju biti posebno oprezni. Zbog toga pozivamo građane da se u potpunosti pridržavaju svih preporuka Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Nacionalnog stožera civilne zaštite, da u zatvorenim prostorima u kojima dolaze u kontakt sa drugim osobama nose zaštitne maske i da koriste dezinfekcijska sredstva na svim mjestima na kojima je to propisano.

Tijekom jučerašnjeg dana smo saznali da su testirane tri odgajateljice u Gradskom vrtiću Cvrčak, od kojih su dvije, koje su radile u jednoj jasličkoj skupini, pozitivne na COVID-19.

Epidemiološki izvidi su u tijeku i za svih osmero djece iz te skupine su određene mjere samoizolacije, prostorije u kojima su djeca boravila su dodatno dezinficirane, zajedno sa svom opremom koja se tu koristila.

Rad Gradskog vrtića je još od lipanjskih naputaka HZJZ-a u potpunosti organiziran uz poštivanje svih pravila, prijem djece se odvija na vanjskim vratima objekta, s tim da je od 17.08. dozvoljeno roditeljima da, uz korištenje zaštitnih maski i dezinfekciju ruku i obuće na ulazu u objekt, dovedu svoju djecu do vrata njihove odgojne skupine.

Pojedine vrtićke skupine su fizički odvojene, bez miješanja djelatnika, svi djelatnici imaju zaštitne maske, a uslužno osoblje ne ulazi u prostore u kojima borave djeca.

Obroci za djecu se dostavljaju ispred prostorija u kojima borave djeca i potom ih preuzimaju odgajateljice koje razdjeljuju hranu djeci.

Sve prostorije i sva oprema vrtića se svakodnevno dezinficiraju na kraju radnog vremena.

Odmah po saznanju da su djelatnice vrtića zaražene, kontaktirani su roditelji od 8 djece koja su bila u njihovoj skupini te su informirani o novonastaloj situaciji.

Epidemiolozi HZJZ Šibensko-kninske županije su odredili samoizolaciju za svih 8 djece te za još jednu odgajateljicu koja je bila u kontaktu sa jednom od zaraženih osoba, a koja je nakon testiranja dobila negativan rezultat.

Bitno je naglasiti da su dvije zaražene odgajateljice na radnom mjestu bile 19.08. i 21.08. pa je samoizolacija za sve određena do kraja kolovoza.

Do sad kod nikoga od djece, niti kod treće testirane odgajateljice nisu uočeni nikakvi simptomi bolesti.

Budući su se u vrtiću primjenjivala sva protuepidemijska pravila, roditelji djece ostalih odgojnih skupina mogu slobodno dovoditi svoju djecu u vrtić, gdje će se o njima skrbiti stručno osoblje', piše u priopćenju.

19. travanj 2024 12:47