StoryEditorOCM
ŽupanijaŽupni muzej ima lijepu priču

Zahvaljujući unproforcu crkvene figurice vratile se u Gradac: Čak 22 godine nitko nije znao da ih je Francuz Eric Legrand 1993. pronašao u ruševinama crkve, odnio sa sobom i konačno vratio tamo gdje pripadaju

Piše Katarina Rudan
28. ožujka 2019. - 17:20

Na mjestu današnje župne crkve Porođenja Marijina ili crkve Male Gospe u Gradcu bila je starohrvatska crkva, a moguće i starokršćanska. Otkriveno je to nakon Domovinskog rata za vrijeme gradnje nove crkve.

Naime, 1993. godine srpski okupator je crkvu srušio do temelja, a svi popratni objekti spaljeni su ili devastirani. U temeljitu obnovu crkve krenulo se 1997. godine i ona je trajala do 2000. kad je nova crkva posvećena. Taj sizifovski posao, govore župljani, započeo je župnik fra Tomislav Brekalo, a nastavio i dovršio fra Josip Matić. Župna crkva je u potpunosti rekonstruirana i dovedena u prvobitni oblik, a ispod nje je izgrađen župni muzej u kojem se, uz artefakte i umjetničke predmete, nalaze i konzervirani ostaci starokršćanske crkve sv. Petra.


Od prije četiri godine u tom malom muzeju na ostacima temelja crkve sv. Petra nalaze se figure koje su desetljećima krasile crkvene božićne jaslice. Sve do te 1993. godine i divljačkog pohoda okupatora na božji hram. Nitko nije znao da su spašene dok se u Otavicama, u ljeto 2015. godine, nije pojavio Francuz Eric Legrand.

Nakon 'boravka' u Francuskoj

- Došao je u Mauzolej Ivana Meštrovića i malu kartonsku kutiju s figuricama predao zaposlenici Josipi Prpi koja me nazvala i rekla o čemu se radi. Naime, Eric je bio pripadnik snaga UNPROFOR-a koje su u vrijeme rata bile na ovom prostoru. Vjernik je, katolik, i ispričao je da su figurice jedino što je mogao spasiti nakon što je crkva srušena. Čuvao ih je sve vrijeme i kad se vratio doma u Francusku, stavljao ih je u božićne jaslice, pod obiteljsku jelku, ali je odredio jednog dana ponovno doći u Gradac i vratiti figurice. Eto, to je i učinio, na čemu smo mu jako zahvalni. Od tada svake godine na blagdan Velike Gospe dolazi s obitelji u Gradac, na svetu misu. Vjerujemo da će doći i ove godine, ispričao nam je župnik župe Porođenja Blažene Djevice Marije, fra Josip Jukić, koji je u njoj služi sedmu godinu.

Osim nove crkve, s obzirom na to da je sve bilo uništeno ili spaljeno, u godinama obnove sagrađena je i nova župna kuća, vjeronaučna dvorana, mrtvačnica, prošireno groblje, uređen pristupni put i parking. Sve to se moglo učiniti uz nesebičnu potporu župljana te izdašnu donaciju državne i lokalne vlasti. Fra Jukić zadovoljno kaže da u župi kojoj pripadaju naselja Gradac, Ružić, Otavice, Umljanovići, Sedramić te Gornji i Donji Moseć, i u kojoj danas, prema njegovu popisu, stalno živi oko 700 ljudi, života ima.

- Lani je kršteno sedmero djece, a petero od njih živi u župi. Sahranjene su 23 osobe, ali samo četiri ili pet koje su ovdje živjele. Ostali su živjeli u Zagrebu, Šibeniku, Splitu i drugim mjestima. Ne znam kakvo je stanje bilo prije sedam godina, ali otkako sam ovdje i sve to pratim, mogu slobodno reći da je demografska slika dobra - rekao nam je fra Jukić.

Pohvalio se da ove godine ima 17 krizmanika i petero prvopričesnika, što nije, reče, zanemariv broj na tako malu župu te da je svojevrstan fenomen i Dječji crkveni zbor "Gospine zvjezdice" koje vodi profesorica Jelena Prpa iz Drniša i u kojem je 23 djece. Nastupaju u svim blagdanskim prigodama u svojoj župi, ali i u drugim župama, te na smotrama crkvenih zborova.

15. travanj 2024 19:16