StoryEditorOCM
ŽupanijaDARKO MARIJANOVIĆ

Vlasnik novog vodičkog hotela vrijednog dva milijuna eura: Jollyju sam izgradio 'Olympiju', a sebi 'Scalu'

Piše Ante Talijaš
2. kolovoza 2018. - 13:31

U Vodicama je, uz nazočnost ministra gospodarstva Darka Horvata, prošlog tjedna svečano otvoren novoizgrađeni hotel "Scala" u vlasništvu 37-godišnjeg poduzetnika Darka Marijanovića, vlasnika uspješne građevinske tvrtke "Liquidus Projekti".

U ovaj hotel s četiri zvjezdice, smješten u Ulici Lasan Ante Kabalera, u istočnoj turističkoj gradskoj četvrti Vodica, tristotinjak metara udaljen od plaže i hotelskog kompleksa "Olympia", Darko Marijanović investirao je 15 milijuna kuna.

Iza Marijanovića je dugogodišnja uspješna poduzetnička karijera. Kako nam govori, počeo je kao 20-godišnjak u građevinarstvu, već neko vrijeme paralelno je u "ugostiteljskim vodama, a izgradnjom i otvaranjem ovog malog obiteljskog hotela, sada je otvorio još jednu stranicu svog nemirnog, ali nadasve optimističnog poduzetničkog duha".

– Cijeli život sam mukotrpno radio i uvijek su me vukli i privlačili novi izazovi. Tako sam i došao na ideju da se ogledam i u hotelijerstvu. Kupio sam nedovršeni stambeni objekt koji se sastojao od podruma, prizemlja i jednog kata, te napravio projekt, krenuo u rekonstrukciju i za nepunih sedam mjeseci izgrađen je reprezentativan hotel koji će dodatno obogatiti turističko-smještajnu ponudu Vodica. Vrijednost projekta iznosi oko dva milijuna eura, a uložio sam milijun eura vlastitih sredstava te ne mogu reći da je to onaj prvi milijun zarađen u životu. Ostatak od milijun i 40 tisuća eura su kreditna sredstva, uz kamatnu stopu od 0,5 do 1,5 posto. Riječ je o financijskoj liniji Hamag Bicroa, odnosno Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, a preko koje Ministarstvo subvencionira kamatnu stopu poduzetničkim kreditima – kazao je Darko Marijanović.

Njegov hotel "Scala" od dvije tisuće kvadrata, ima 27 soba sa 70 kreveta. Sobe su luksuzno i moderno uređene. Opremljene su najnovijom tehnologijom pametnih soba. Hotel ima wellness, bazen na krovu s pogledom na more, restoran i bar u prizemlju.

– Hotel je izgrađen u rekordnih sedam mjeseci. Nakon izrade projekta, nije se čekalo oko ishodovanja svih potrebnih dozvola, stoga na tome zahvaljujem Županijskom uredu za prostorno uređenje i graditeljstvo. S radovima smo krenuli potkraj prošle godine, a gotovo tri mjeseca na objektu je stalno radilo stotinjak radnika. Uz moju građevinsku tvrtku, na radovima su bili angažirani brojni kooperanti s kojima sam i do sada uspješno surađivao diljem Dalmacije. Hotel će biti otvoren cijelu godinu i zapošljavat će 20-ak djelatnika. Uz mene, u vođenju hotela angažirana je moja sestra Kristijana, a tu su još djelatnice s iskustvom rada u turizmu i punjenju smještajnih kapaciteta: Inka, Petra i Natalija – ističe Marijanović.

– Zajedno s ostalim osobljem, svi zajedno smo jedna velika obitelj, itekako sposobna za uspješan i isplativ rad ovakva jednog malog obiteljskog hotela. U ovaj projekt sam krenuo jer smatram da je turizam sadašnjost i budućnost hrvatskog gospodarstva. To je, po mome mišljenju, gospodarska grana za koju ne treba strahovati. Broj stranih gostiju na hrvatskoj obali stalno raste, svako ljeto potrebno su novi smještajni kapaciteti, a tako će biti i ubuduće – kazuje nam Darko Marijanović.

Devedesetih godina prošloga stoljeća s roditeljima i širom obitelji, kao 10-godišnji dječak, pred naletom ratnog vihora morao je u izbjeglištvo iz rodnog Kotor-Varoša u BiH. Obitelj mu se tada skrasila u Požegi, a deset godina kasnije tamo je osnovao građevinsku tvrtku "Liquidus" i krenuo u poduzetničke vode. Nakon brojnih izgrađenih objekata po Hrvatskoj i Njemačkoj, Marijanović seli sjedište tvrtke u Zagreb pod imenom "Liquidus Projekti". Od većih objekata, sudjeluje u izgradnji zgrada Hypo Alpe-Adria, KBC-a Rebro, zagrebačkog City Centra.

– Moji poslovni kontakti s Vodicama započeli su 2005. U to vrijeme za nekoliko investitora moja tvrtka izgradila je na području Srime više od sto apartmana. Tim prvim dolaskom zaljubio sam se u Vodice te vrlo brzo stekao mnogobrojne prijatelje. Stoga sam i odlučio svoju poslovnu budućnost vezati za ovo predivno turističko mjesto. Prije šest godina, od tvrtke "Hoteli Olympia" uzeo sam u najam poslovni prostor, nekadašnju "Stražaru", i od derutnog prostora uredio restoran "Scalu". Ime je dobio po skalini podno restorana kojom se silazi na plažu "Vruje", te po brojnim stepenicama kojima se penje u restoran. Po imenu restorana, nazvao sam i hotel jer je "Scala" postala turističko-ugostiteljski brend u Vodicama. Tijekom ljeta nudimo gostima više od sto vrsta jela, i to za svačiji džep. Radimo cijele godine i zimi svakodnevno nudimo od pet do sedam gotovih jela. Na taj način sam svom osoblju, kuharima i konobarima, osigurao stalnu životnu egzistenciju, a Vodicama i zimsku ugostiteljsku ponudu jer smo jedan od rijetkih restorana koji radi svih 12 mjeseci – kaže nam Marijanović.

Unatoč novim izazovima, Marijanovićeva građevinska tvrtka i dalje je aktivna, ali posluje smanjenim intenzitetom.
– Nekada sam zapošljavao između 150 i 200 radnika. Sada ih imam dvadesetak i preorijentirao sam se na izgradnju manjih objekata. Posljednje veliko gradilište bio je hotel "Olympia Sky" Josipa Stojanovića Jollyja, na kojemu je moja tvrtka obavljala kompletne građevinsko-obrtničke radove i to obavila u rekordnom roku. Nakon ovog velikog uspješno odrađenog posla, odlučio sam smanjiti opseg radova u građevinarstvu. A jedan od razloga je i što uspješno plivam u ugostiteljstvu, a nadam se da će tako biti i u ovom mom novom poslu s hotelom "Scala". Vjerujem da će to biti uspješan nastavak svega onoga što sam dosad radio, da će hotelijerstvo biti moj uspješan obiteljski posao koji će jednog dana preuzeti i moja djeca – zaključio je Darko Marijanović.

21. travanj 2024 17:27