StoryEditorOCM
Županijau parku

U Vodicama svečano otvorena instalacija ‘3MK‘ autora Mate Franina Pečarice: ‘Oduvijek sam htio nešto ostaviti svom rodnom gradu‘

Piše Šibenski.hr
13. travnja 2024. - 13:01

Danas je u parku na tržnici u Vodicama svečano otkrivena instalacija pod nazivom „3MK“ autora Mate Franina Pečarice. Brojni mještani, prijatelji i rođaci umjetnika prisustvovali su otvorenju koje je predvodio gradonačelnik Ante Cukrov Desto.

Mate Franin Pečarica, rođen 1934. godine u Vodicama, poznat je po svom dugogodišnjem radu i doprinosu umjetnosti. Završio je Školu primijenjene umjetnosti u Splitu, a kasnije i studij Likovnog odgoja i hrvatskog jezika u Zagrebu. Veći dio svog života proveo je kao nastavnik likovnog odgoja.

O instalaciji „3MK“ koja predstavlja „tri mistične kugle“, Pečarica je rekao: „Oduvijek sam htio nešto ostaviti svom rodnom gradu, pa evo ova instalacija je to“.

Dodao je kako naziv simbolizira misteriju i da je namjera da svatko tko promatra instalaciju stvori vlastitu percepciju njezina značenja.

Posebne zahvale autor je uputio Šimi Pelajiću Bruncu, koji je imao ključnu ulogu u realizaciji ovog projekta. Gradonačelnik Ante Cukorv izrazio je nezadovoljstvo što je grad Vodice dobio ovako značajno djelo koje će obogatiti kulturnu vizuru grada.

- Ovo je dokaz kako cijenimo naše umjetnike i njihov rad te kako umjetnost može biti središnji dio naše zajednice – kazao je Cukrov za InfoVodice.

Mate Franin Pečarica aktivni je član Hrvatske udruge likovnih umjetnika i udruge „More“, a tijekom svoje karijere sudjelovao je na mnogim skupnim i samostalnim izložbama. Ovo djelo, smješteno u srcu Vodica, svakako će biti jedno od značajnijih u njegovom impresivnom opusu.

29. travanj 2024 19:16