StoryEditorOCM
ŽupanijaSlužbeni podaci

U Šibensko-kninskoj županiji procijepljeno 48 posto odraslog stanovništva, njih oko 3.800 primilo i treću dozu!

Piše Katarina Rudan
26. studenog 2021. - 17:24

Od kada je počeo cijepljenje trećom dozom protiv COVID-19 infekcije, na punktovima za cijepljenje ili kod liječnika obiteljske medicine primilo ju je gotovo 3.800 odraslih osoba koje žive na području Šibensko-kninske županije.

- Cijeljenje trećom dozom počelo je sredinom listopada i iz tjedna u tjedan sve je više osoba koji ju prime. Inače, cijepljene bez prethodne najave provodi se na našim punktovima kontinuirano, prema rasporedu kojeg javnosti objavljujemo krajem svakog tjedna, u Šibeniku, Drnišu, Kninu i drugim mjestima gdje za to ima potrebe, tako da svatko tko se želi cijepiti tu mogućnost ima. Svih vrsta cjepiva imamo dovoljno i moram naglasiti da je interes za cijepljenjem u porastu i među onima koji dolaze na cijepljenje 60 posto prima prvu dozu, oko 30 posto treću, a ostali dolaze na docjepljivanje drugom dozom – kaže ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Diana Dulibić.

image
Diana Dulibić, ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Građani se mogu cijepiti, navodi Dulibić, i kod obiteljskih liječnika i prema informacijama s kojima raspolažemo većina ih cijepljenje protiv COVID-19 infekcije za svoje pacijente i provodi.

- Do sada je s obje doze procijepljeno oko 48 posto odraslog stanovništva, a prema podacima s kojima raspolažemo na području naše županije imamo oko 83.000 osoba starijih od 18 godina. Prema zadnjim podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo prvu dozu je primilo 54 posto odraslog stanovništva. Da je interes za cijepljenjem porastao potvrđuje i podatak da je prije četiri tjedna prvu dozu primilo od 300 do 500 osoba tjedno, a zadnja tri tjedna smo na 1.600 do 1.800 prvih doza tjedno – kaže Dulibić.

U tijeku je i cijepljenje protiv gripe kod liječnika obiteljske medicine, o čemu se malo govori i piše, no i tu ima interesa, a i dovoljno cjepiva.

- Ukupno smo do sada dobili 14.560 doza cjepiva protiv gripe koja prema zahtjevima i potrebama liječnika obiteljske medicine distribuiramo u ambulante. Cjepiva ima dovoljno tako da se svi oni koji se žele cijepiti mogu obratiti svojim obiteljskim liječnicima – zaključila je Dulibić.

19. travanj 2024 17:48