StoryEditorOCM
ŽupanijaTribunj

U Hrvatskoj nema izvođača radova: raspisuju međunarodni natječaj i graditelje vrtića traže preko granice

Piše Katarina Rudan
12. veljače 2019. - 18:17

Stručne službe Općine Tribunj užurbano rade na pripremi dokumentacije za raspisivanje natječaja za izvođača radova na izgradnji i opremanju novog objekta dječjeg vrtića u Tribunju. Sama pa sebi to i ne bi bila neka vijest da nam načelnik Marko Grubelić nije rekao da će Općina ići na raspisivanje međunarodnog natječaja.

- Teško je u domaćem građevinskom sektoru naći izvođača radova za bilo kakvu investiciju jer se gradi ne sve strane, ne samo u našoj županiji, nego u cijeloj zemlji. Koliko će se samo dječjih vrtića čija se gradnja financira po istome modelu kao naš sada graditi u Hrvatskoj! Blizu stotinjak, mislim. Dakle, treba osigurati izvođača radova, a s obzirom na to da imamo rok od 19 mjeseci u kojem moramo iskoristiti nepovratan novac koji smo dobili iz europskih fondova, logično je da potencijalnog izvođača radova tražimo u susjednim i drugim državama - kaže Grubelić.

Osnivaju ustanovu

Općina Tribunj je 6,7 milijuna kuna nepovratnog novca za gradnju dječjeg vrtića dobila kroz program ruralnog razvoja Republike Hrvatske za razdoblje 2014. - 2020., a ugovor je potpisan u prosincu prošle godine. Dječji vrtić gradit će se na prostoru između zgrade Područne osnovne škole i nogometnog igrališta, a gradnja mora početi u ovoj godini.

Inače, općina nema vlastitu ustanovu predškolskog odgoja, već je taj posao povjeren šibenskom privatnom Dječjem vrtiću "Žižula“, koji već dugi niz godina u Tribunju ima područni odjel "Maslina".

Vrtić, koji je smješten u zgradi tamošnje područne škole, pohađa oko 60 djece, a kad jednog dana Općina izgradi vlastiti objekt dječjeg vrtića financiran novcem EU-a, obvezna će biti osnovati i vlastitu ustanovu predškolskog odgoja na rok od najmanje pet godina. To će, kaže načelnik, biti dodatna izdvajanja iz proračuna, ali se time - za sada - ne želi zamarati, jer ima prioritetnijih stvari.

- Prioritet je doći do izvođača radova, vrtić sagraditi i opremiti, a onda korak po korak rješavati druge stvari i nove situacije - kaže načelnik.


Smjenski rad
Tribunj je prošle godine nepovratno dobio i 1,7 milijuna kuna za financiranje smjenskog rada u postojećem dječjem vrtiću, u trajanju od 30 mjeseci.
- S obzirom na to da imamo obitelji u kojima oba roditelja rade, a činjenica je da se i turizam sve više razvija, pokazalo se potrebnim da vrtić radi u dvije smjene. Radi do 20 sati, djeca su zbrinuta, otvorena su nova radna mjesta, a naše sugrađane to ne košta niti jedne dodatne kune - kaže Grubelić.

23. travanj 2024 11:11