StoryEditorOCM
Županijadobio potporu

Petrina nastavlja rat s mađarskim vlasnicima hotela u Primoštenu: Ovo je jedna od crnih strana privatizacijske priče

Piše Vedrana Stočić
9. rujna 2022. - 15:24

- Zbog nesuradnje u razvoja Primoštena, namjernog usporavanje radova u turističkoj zoni Marina Lučica, neobnove hotela, nepoštivanja temeljnog ugovara i dva aneksa ugovora naš krajnji cilj je da  mađarski vlasnici hotelske kuće ‘Primošten d..d.‘  odu iz Primoštena - zaključio je to na sjednici Općinskog vijeća primoštenski načelnik Stipe Petrina uz odobravanje vijećnika.

Izvjestio je narodne predstavnike da je uputio pismo predsjedniku Republike Zoranu Milanoviću, predsjedniku Sabora Gordanu Jandrokoviću, predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću i mađarskom veleposlaniku dr. Csabi Demcsaku.  Sva pisma vijećnici će dobiti na svoje mail adrese.

U sva četiri pisma primoštenski načelnik Stipe Petrina podsjeća na ugovor broj 3430316/9000 koji je mađarska tvrtka Diamant Marina 14. kolovoza 2002. godine potpisala s Hrvatskim fondom za privatizaciju i Agencijom za osiguranje štednih uloga, te još dva aneksa ugovora, ništa od potpisan kupac, tvrdi Petrina, nije ispošto.

Petrina upozorava mađarskog veleposlanika da od kako je promijenjena osoba za zastupanje Općina Primošten ne može uspostaviti nikakav kontakt ni suradnju s vlasnicima hotelske kuće, a što je ranije bilo moguće barem na lokalnoj razini.

- Od vas kao nacionalnog autoriteta tražim da utječete na svoje sugrađane da se pridržavaju preuzetih obveza, jer mi starosjedioci ćemo ostati, ali kako je kroz povijest poznato kolonizatori su uvijek napuštali okupirana područja, pa se to može dogoditi i vašim sugrađanima -piše između ostalog načelnik Petrina mađarskom veleposlaniku.

Predsjednika Repubilke Zorana Milanovića primoštenski načelnik upozorava na privatizacijsku pljački koja se dogodila u Primoštenu.

- Ovo je samo jedna crnih strana besmislene privatizacijske priče, međutim ona druga je puno gora. Unatoč tome što dobar dio nekretnina kupac nije kupio niti su navedene u Ugovoru uknjižio se na njih u Općinskom sudu u Šibeniku. Nameće se pitanje  zašto hrvatskim građanima treba nekoliko godina da na sudu ostvare svoja prava, dok se stranci na zemljišniku uknjiže u najkraćem roku iako za to nemaju ni jedan pravni osnov... Želite li vi kao državni poglavar  RH pomoći lokalnoj samoupravi  budući da je ovo jedan vid  napada na teritorijalni suverenitet naše države.-piše između ostalog  načelnik petrina predsjedniku RH.

U otvorenom pismu primoštenski načelnik pita predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića može li  strana  koja nije ispoštovala potpisane ugovore ni isplatila punu cijenu  biti vlasnik poduzeća Primošten dd.

-Ako je Vaš odgovor na moje pitanje nječan tražim od Vas  da na jednoj od sljedećih sjednica Sabora kao točku dnevnog reda stavite privatizacijsku pljačku Primoštena.- poruka je predsjedniku Sabora.

 U pismu premijeru Andreju Plenkoviću  Petrina  naglašava kako je na nemoralnu i nelegalnu privatizaciju u Primoštenu upozoravao sve hrvatske vlade, ali pomaka nije bilo niti.  Zatražio je da Ministarstvo prostornog uređenja, građenja i državne imovine  raskid besmislenog ugovora  koji šteti prvenstveno lokalnoj zajednici koja gubi čak pola proračunskog novca, ali i Republici Hrvatskoj.

-Naposljetku ako je ova privatizacijska priča  cijena za nešto o čemu ovisi nacionalna sigurnost  bilo bi dobro da se to javno iznese i prezentira hrvatskoj javnosti s obzirom da 20 godina pljačke dug period.- stoji između ostalog u pismu koje je Petrina uputio predsjednik Vlade RH Andreju Plenkoviću.

Na sjednici Općinskog vijeća primoštenski načelnik izvijestio je vijećnike kako Općina Primošten neće stajati skrštenih ruku.  Prvi potez je spriječiti okupaciju obalne crte i obalnog mora u autokampu i to izgradnjom šetnice duž  čitave obalne crte.

02. svibanj 2024 18:32