StoryEditorOCM
Županijapale temperature

Snježne pahulje iznad Knina: zabijelilo iako je travanj, meteorolozi najavljuju i do desetak centimetara u Zagori

Piše Šibenski.hr
6. travnja 2021. - 14:15

Hladna fronta stigla je do Hrvatske, a sniježne pahulje zavijorile su se i iznad Knina!

Snijeg pada u unutrašnjosti Istre i na Cresu i Krku. Također, snježni pokrivač stvorio se i u Gorskom Kotaru, a snijeg od jutra pada i u Zagrebu.

Kako navodi N1, moguće je i formiranje snježnog pokrivača, osobito u zapadnoj unutrašnjosti, ali i na dijelu sjevernog Jadrana, najizglednije u unutrašnjosti Istre, ali i južnije, u unutrašnjosti Dalmacije, gdje se do kraja dana može akumulirati od nekoliko cm do 10-ak cm snijega.

Zamjetniji snježni pokrivač izgledan je u dijelovima Gorskog kotara i Like, lokalno moguće i više od 25-30 cm.

Stanje na cestama

Zimski su uvjeti na većini cesta u Lici i Gorskom kotaru uključujući autoceste A1 između Bosiljeva i Maslenice, A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Bosiljeva, državnu cestu DC1 Budačka Rijeka-Slunj-Knin te staru cestu kroz Gorski kotar, DC3 Zdihovo-Stubica-Delnice-Kikovica.

Zabrana je prometa za motorna vozila koja nemaju propisanu zimsku opremu i teretnim automobilima s priključenim vozilom. Detaljan prikaz cesta na kojima su zimski uvjeti nalazi se na našoj interaktivnoj karti (zimski su uvjeti i na pojedinim cestama u zaleđu Zadra). Za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama trenutno nema slobodnog cestovnog pravca iz smjera unutrašnjosti prema Dalmaciji te Rijeci ili Istri, i obrnuto.

Kolnici su mokri ili vlažni i skliski u većem dijellu zemlje. U Gorskom kotaru, Lici, Slavoniji, središnjoj i sjevero-zapadnoj Hrvatskoj pada snijeg (povremeno i kiša). Snijeg nošen jakim vjetrom povremeno pada i u Hrvatskom primorju. Mogući su odroni. Vozačima savjetujemo da prilagode brzinu i način vožnje uvjetima na cestama, održavaju sigurnosni razmak između vozila i na put ne kreću bez propisne zimske opreme.

image
Srđan Vrančić/Cropix

Česti su zastoji iza vozila zimske službe koja se kreću sporije. Korisnike molimo za strpljenje! Zbog vjetra, za sav promet zatvorena je dionica Jadranske magistrale Karlobag-Sveta Marija Magdalena (DC8); samo za osobna vozila otvorena je dionica autoceste A6 Rijeka-Zagreb između Kikovice i Delnica; zabrana je prometa za autobuse na kat, vozila s kamp prikolicama i motocike (I. skupina vozila): na Jadranskoj magistrali Bakar-Novi Vinodolski (DC8); na A7 Draga-Šmrika; LC Križišće-Kraljevica. dodatno je zabrana za dostavna vozila i vozila s natkrivenim teretnim prostorom na Jadranskoj magistrali između Novog Vinodolskog i Karlobaga (I. i II. skupina vozila).

20. travanj 2024 12:15