StoryEditorOCM
Županijaalarmantna situacija

Šibenčane nema tko liječiti! Čak pet ordinacija obiteljske medicine ostalo bez doktora

Piše Šibenski.hr
22. svibnja 2024. - 19:15

Na mnogim našim otocima i dalje imaju velikih problema s nedostatkom liječnika, posebno u turističkoj sezoni kada se broj pacijenata znatno poveća. Na Murteru bi, primjerice, da umirovljena doktorica ponekad ne ‘‘uskoči‘‘, otočani bili bez liječnika. Natječaji se raspisuju, ali zainteresiranih - nema.

Na Murteru - muke po zdravstvu. Ambulanta je ostala bez tima. Doktor je otišao, medicinska sestra na bolovanju, a zamjena nema, piše HRT

- Veliki je problem, nema tko raditi, ne znam kako dalje, govori Jurica, stanovnik Murtera.

- Nemaš doktora, ne možeš ići u ambulantu. Ova druga smjena neće primati, ističe Tomislav, stanovnik Murtera.

Posao se hitno reorganizira. Umirovljena liječnica uz svoju privatnu praksu - dva puta tjedno odrađuje i drugu smjenu u ambulanti. 

- Gužva je, ali smo se nosili s tim kad smo mogli podijeliti u dva dijela, hoćemo li moći ovo ljeto podijeliti u dva dijela, jer dan je cijeli, ja to ne znam, kaže Vojana Labura Tolo, dr. med. specijalistica obiteljske medicine.

A turistička je sezona pred vratima, što znači trostruko više stanovnika na otoku i povećanu potrebu za zdravstvenim uslugama. 

Pomoć će se tražiti u najbližim ambulantama, onim u Vodicama.

- Situacija prošle godine je bila takva da smo mi sami odradili, četiri tima obiteljske medicine u Vodicama. Peti tim smo nažalost izgubili, peti tim se polako gasi, kaže Vesna Šunjić, dr. med. specijalistica obiteljske medicine i predsjednica KoHOM-a Šibensko-kninske županije.

Čak je pet ordinacija u županiji bez liječnika, no u Domu zdravlja, kažu, reorganizacijom će pokušati oformiti i turističke ambulante.

- Nužne su, da bi se rasteretile postojeće službe i na razini redovne službe koje rade u redovnom radu, a isto tako i bolnički prijemi i hitna medicinska pomoć, ističe Petar Čagalj, dr. med. v.d. ravnatelja Doma zdravlja Šibenik.

Uz ambulantu posebnog dežurstva u Šibeniku, planiraju i jednu turističku pri bolnici. Za ostale - raspisat će natječaje - no kadra nedostaje.

- Postoje inicijative da se ide prema Ministarstvu zdravstva i HZZO-u da se pokuša na neki način neke mjere napraviti da se ljude motivira da ostanu na razini obiteljske medicine, govori Čagalj.

Iz koje liječnici zbog boljih uvjeta i plaća u drugim dijelovima sustava posljednjih godina masovno odlaze, pa bez liječnika sve češće ostaje i domicilno stanovništvo, piše HRT

 

14. lipanj 2024 11:05