StoryEditorOCM
ŽupanijaMI SMO PRVACI

Rekordna sezona: Oni koji žive od turizma trljaju ruke! Gostiju je više i za trećinu nego lani! (FOTO)

Piše Katarina Rudan Vedrana Stočić
7. srpnja 2017. - 16:42

Zbirni podaci iz 17 turističkih zajednica s područja Šibensko-kninske županije pokazuju da turistički promet u prvih šest mjeseci ove godine bilježi znatan rast u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Evidentirano je 239.159 dolazaka domaćih i stranih gostiju, što je 23 posto više nego u istom razdoblju lani. Gosti su u tom razdoblju ostvarili 1.085.310 noćenja, 20 posto više nego u prvom polugodištu 2016. godine. Gosti stižu sa svih strana i u sve destinacije. Tradicionalno, prvo mjesto drže Nijemci i ove ih je godine 25 posto više nego lani u istom razdoblju. Na drugom mjestu su Poljaci i ima ih 23 posto više, dok je Austrijanaca - koji u ukupnom poretku stoje na trećem mjestu - više čak 33 posto.

Pokazatelji su to koji vesele turističke i ugostiteljske djelatnike, ali i sve ostale koji su na bilo koji način vezani uz turizam i sezonu, jer je logično da i potrošnja bude veća. Gotovo sve turističke destinacije u županiji zabilježile su rast turističkog prometa u prvoj polovici godine, a on je posebno bio izražen u lipnju.



Željana Šikić,
direktorica Ureda županijske Turističke zajednice, a njezino mišljenje dijele i brojni drugi, kaže da je glavni razlog "turističkog buma" to što je Hrvatska postala prepoznata na turističkoj karti svijeta, a Šibensko-kninska županija i sam grad Šibenik u toj su priči otkriveni kao jedna nova, turistima zanimljiva destinacija.

- Na to su osim prirodnih i kulturnih vrijednosti i ljepote utjecali i povećanje smještajnih kapaciteta i njegove kvalitete, pojačana promocija i novi trendovi u turizmu koje nudimo. Suvremeni turisti danas se ne zadovoljavaju samo suncem i morem, žele odmor provoditi aktivno i kvalitetno. Stoga je vrlo bitno razvijati nove turističke proizvode kao što su cikloturizam, agroturizam, enogastronomija i drugi vidovi turizma. Na primjer, mi od ove godine na području županije imamo 50 novih biciklističkih staza koje su kategorizirane, i to je vrijednost koja doprinosi daljnjem razvoju turizma - rekla je Šikić.

Kada bi se do konca turističke sezone nastavio porast prometa kao u lipnju, rogoznička Turistička zajednica debelo bi premašila prošlogodišnjih 700 tisuća noćenja i ozbiljno bi se približila magičnoj brojci od milijun noćenja. Naime, u lipnju ove godine prijavljeno je 10.746 gostiju, a ostvareno 75.541 noćenje. U usporedbi s prošlom godinom, broj gostiju porastao je za 39 posto, a broj noćenja za čak 43 posto.



- Gledajući ukupnu statistiku za prvih 6 mjeseci ove godine, imali smo prijavljenih 12.926 gostiju, a ukupno je ostvareno 87.908 noćenja. Možemo se pohvaliti da nam ovogodišnje brojke idu uvelike u prilog - u prvih šest mjeseci u dolascima bilježimo zavidan porast od 33 posto, dok je broj noćenja u odnosu na isto razdoblje prošle godine porastao za 35,5 posto. Rezultati nam daju za pravo očekivati rekordnu turističku sezonu - zadovoljan je direktor Turističkog ureda Marijo Mladinić.

I ove godine rogoznička Turistička zajednica gostima je priredila ugodno iznenađenje. U svih osam priobalnih kategoriziranih turističkih naselja postavila je po jednu tzv. pametnu klupu. Prošle godine velika inovacija bio je "Mobilni visitor centar".


Tradicionalno, prvo mjesto drže Nijemci i ove ih je godine 25 posto više nego lani u istom razdoblju. Na drugom mjestu su Poljaci i ima ih 23 posto više, dok je Austrijanaca - koji u ukupnom poretku stoje na trećem mjestu - više čak 33 posto

25. svibanj 2024 09:02