StoryEditorOCM
Županijavrijedi se pokloniti

(Pre)skromni smo kada je riječ o ratnim uspjesima: Otkrivanje spomenika braniteljima u akciji ‘Miljevci‘ zaslužilo je veći publicitet

Piše Ivo Mikuličin
19. prosinca 2022. - 13:33

Je li otkrivanje spomenika braniteljima u akciji “Miljevci” zaslužilo veći publicitet!? Jesmo li mi, žitelji Šibensko-kninske županije, inače, (pre)skromni kad je riječ o ratnim uspjesima Hrvatske vojske i policije na našem području!? To pitanje glasno postavlja u (pred)božićno doba pjesnik i osvjedočeni domoljub Frane Bilić, koji, doduše, nije s Miljevačkog platoa, već iz Pakova Sela.

Na oba pitanja odgovor je, nema sumnje, potvrdan. Akcija “Miljevci” je poslije tjeranja ratnog zločinca Ratka Mladića sa Šibenskog mosta bila druga velika akcija ne samo u šibenskom zavičaju, nego i u cijeloj Hrvatskoj, ali nije dobila ni približno publicitet kao neki kasniji pothvati u Domovinskom ratu na drugim područjima.

No, u (pred)božićno doba vrijedi se itekako pokloniti ne samo (poginulim) šibenskim braniteljima, već i kleknuti pred spomenikom, što ga je podigao akademski kipar Petar Barišić. Spomenik u obliku slova “M”, koji potencira ne samo značenje akcije “Miljevci”, već i miljevačko glagoljaško slovo. Umjetničko ostvarenje, što će zauvijek ostati pred župnom crkvom Presvetog Imena Isusova u Drinovcima.

Za kraj valja još jednom istaknuti kako je akcija “Miljevci” bila toliko dobro i tajno organizirana 22. lipnja 1992. godine da s njom nije bio upoznat ni šibenski župan prof. Paško Bubalo! I ne samo to! Miljevčani su podigli i spomenik hrvatskom kralju Petru Svačiću, kojega nikad nisu priznali sjevernohrvatski velikaši, skloni Ugarskoj (čitaj: Mađarskoj).

07. svibanj 2024 20:25