StoryEditorOCM
Županija‘rastemo zajedno‘

Posjetiteljima Nacionalnog parka ‘Krka‘ podijeljeno tisuću sadnica autohtonih biljaka

Piše Šibenski.hr
2. svibnja 2023. - 16:56

Šume u Hrvatskoj zauzimaju oko 44 % njezine kopnene površine. Sadnjom stabala promoviraju se značaj zelene infrastrukture i rješenja temeljena na prirodi kao alat za prilagodbu i ublažavanje klimatskih promjena s ciljem stvaranja otpornih i održivih gradova budućnosti. Sadnja odgovarajućih zavičajnih vrsta pogodnih za životne uvjete doprinosi obnovi bioraznolikosti i usluga ekosustava koje nam takve površine pružaju.

- Naša akcija pokriva četiri osnovna kriterija: pravo stablo, pravo mjesto, pravo vrijeme i pravu svrhu. Dijeleći naše autohtone biljke, lovor i planiku, kako bi ih naši posjetitelji posadili u svojim okućnicama, ispunili smo sve navedene kriterije- kazala je ravnateljica Javne ustanove „Nacionalni park Krka“ Nella Slavica i dodala:

- Pozivamo sve one koji su preuzeli sadnice da svoje stablo prijave preko aplikacije MapMyTree kako bi postali dijelom ove velike šumske zajednice.

image

Ravnateljica NP Krka Nella Slavica u akciji Rastemo zajedno

Republika Hrvatska pridružila se inicijativi Europske komisije da se do 2030. zasade tri milijarde stabala. Radi jačanja otpornosti, očuvanja bioraznolikosti i borbe protiv klimatskih promjena, Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstvo turizma i sporta i Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine zalažu se za zaštitu i održivo upravljanje šumskim ekosustavima, s posebnim naglaskom na zelenu infrastrukturu u gradovima.

- Zadaća ministarstava je osigurati sadnice za ozelenjivanje javnih površina poput parkova i drvoreda i, provođenjem ovakvih akcija, podizati svijest o dobrobitima sadnje“, kazao je Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, i nastavio:

- Jako me veseli da je jedna od prvih akcija podjele sadnica održana upravo u NP ‘Krka‘, gdje iz prve ruke možemo doživjeti blagodati šuma. Važno je poticati rasadničarstvo s autohtonim vrstama i te sadnice učiniti dostupnim svima.

Kako bi se povećao kapacitet zelene infrastrukture u zemlji, u Hrvatskoj će se do 2030. svake godine posaditi milijun stabala. Pojačanom sadnjom rješava se niz funkcija. Stabla stvaraju hlad, pročišćuju zrak, smanjuju utjecaj buke i ublažavaju efekt toplinskih valova. Drveće u urbanim sredinama doprinosi bioraznolikosti te omogućuje ljudima, ali i životinjama, da se bolje osjećaju u gradovima. Funkcionalno planiran urbani prostor s puno zelenih površina pruža visoku kvalitetu stanovanja i dodatan doprinos u prelasku na klimatski neutralno društvo.

02. svibanj 2024 14:29