StoryEditorOCM
ŽupanijaPomozimo Mateji!

Pokrenuta humanitarna akcija za djevojku iz Vodica kojoj je dijagnosticiran jedan od najagresivnijih oblika leukemije

Piše Šibenski.hr
3. lipnja 2021. - 18:16

Udruga “Daj 5 od srca“ pokrenula je humanitarnu akciju za Mateju Barić, djevojku koja živi u Vodicama, a kojoj je dijagnosticiran jedan od najagresivnijih oblika leukemije.

Rođena 1994. godine u Čakovcu, Mateja Barić je nakon završetka srednje škole započela svoj život u Vodicama u kojima živi od 2013-e, radila je nekoliko godina u hotelu Olympia, a zadnjih nekoliko sezona je zaposlena kao stalni sezonac u restoranu La Belle Vie. Nedugo nakon uspješno odrađene prošlogodišnje sezone u jednom danu njen se život potpuno promijenio.

Prije otprilike sedam mjeseci Mateja je otkrila sitni osip i modrice po tijelu te krvarenje u ustima za koje su liječnici ispočetka mislili da se radi o gingivitisu (upala desni). Ali pošto joj ni nakon tretmana antibioticima i ostalim lijekovima nije bilo bolje, obavljene su daljnje pretrage kako bi se utvrdio uzrok njenog sve lošijeg zdravstvenog stanja. Tek laboratorijskim pretragama krvi je utvrđen ogroman pad trombocita i potvrđena akutna mijeloična leukemija, (AML) jedan od najagresivnijih oblika te teške bolesti.

Akutna mijeloična leukemija (AML) je naziv za malignu bolest krvi, odnosno koštane srži koju karakterizira nekontrolirano stvaranje krvnih stanica mijeloičnog reda, obično leukocita, izuzetno rijetko eritrocita odnosno magakariocita. Postavljanje dijagnoze zahtijeva brzu reakciju i vrlo agresivno liječenje kemoterapijom.

Nakon uspostavljanja dijagnoze (30.10.2020.) Mateja je provela tri dana u šibenskoj bolnici te je potom po hitnom postupku prebačena na kliniku Rebro u Zagreb gdje je odmah podvrgnuta sedmodnevnoj kemoterapiji. Od tog datuma do danas provela je otprilike 110 dana u bolnici (oko četiri mjeseca) i primila je 23 doze kemoterapije od kojih su neke bile u trajanju 24 sata na dan sedam dana bez prestanka. Nedugo nakon posljednjih kemoterapija obavljena je transplantacija matičnih stanica koja je imala za rezultat vraćanje imunološkog sustava na razinu novorođenog djeteta, tj. organizam sad mora iznova izgraditi cijeli imunološki sustav.

Proces oporavka je dug i traje oko godinu dana, a prvih tri do šest mjeseci su najkritičniji jer se čeka reakcija organizma i da li će prihvatiti nove matične stanice ili ne. Svaka pa i najmanja upala, infekcija, prehlada, bakterija, viroza, a da ne spominjemo virus Covid -19 su vrlo opasni i potencijalno smrtonosni za nju. Mateja mora strogo paziti da se ne izlaže bliskim kontaktima, da ne boravi među većima skupinama ljudi, mora nositi masku i zaštitne rukavice većinu vremena, čuvati se sunca, strogo paziti da sve oko nje bude dezinficirano i čisto.

Ukratko, sve ono što bi normalan imunološki sustav zdrave osobe podnio bez problema za nju predstavlja po život opasan rizik.

Takav način života, režim prehrane, lijekovi i česta putovanja u Zagreb na kontrole u bolnicu su rezultirali znatno povećanim troškovima, a Mateja se trenutno kao radnik prijavljen na određeno vrijeme nalazi na bolovanju sa svega 830 kuna primanja mjesečno. Sa takvim primanjima jednostavno neće biti moguće proći kroz slijedećih godinu dana teške borbe koja je pred njom i iz tog razloga je i pokrenuta ova akcija, da se prikupi određeni iznos koji bi joj osigurao nesmetan prolazak kroz razdoblje oporavka dok opet ne bude sposobna samostalno raditi i zarađivati kao što je bila prije bolesti.

Ovim putem pozivamo i unaprijed zahvaljujemo svima koji su u mogućnosti i spremni pomoći Mateji u borbi sa ovom teškom bolešću  da svoj doprinos uplate na račun humanitarne udruge “Daj 5 od srca“ koji je namjenski otvoren za nju.

OTP banka

POMOZIMO MATEJI U BORBI PROTIV LEUKEMIJE 

IBAN: HR0824070001500014311

BIC OTPVHR2X

23. travanj 2024 14:48