StoryEditorOCM
Županijačisto i bistro

Počela analiza mora u Šibeniku i okolici: ‘Za sada je sve u redu, a evo zašto kod nas nema problema s fekalijama s kruzera‘

Piše Šibenski.hr
7. srpnja 2022. - 14:19

Visoke temperature napunile su šibenske plaže, a kakva je kakvoća mora ove godine otkrila je za HTV voditeljica službe za ekologiju Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije Lidija Bujas.

- Već smo obavili četiri uzorkovanja i svi dosadašnji rezultati pokazuju visoku kakvoću mora za kupanje u našoj županiji. Mjerimo svakih 15 dana, pa se u sezoni kupanja obavi 10 uzorkovanja. Ove godine to radimo na 101 lokaciji - kazala je Bujas te se osvrnula i na onešišćenja s kruzera i velikih brodova koji postaju sve veći problem na Jadranu.

- Vjerojatno zbog konfiguracije plaža u našoj županiji nemamo problem onečišćenja mora fekalijama s kruzera. Naše su plaže uvučene, imamo dosta otoka tako da nismo primijetili problem onečišćenja s velikih brodova. Uvijek se neko onečišćenje u sezoni dogodi, u tom slučaju izlazimo na teren, ponavljamo uzorkovanja i pokušavamo utvrditi je li onečišćenje došlo s kopna ili s mora. Ako je došlo s mora, nemamo velik utjecaj. Na takve dojave uvijek izlazimo i ponovno uzorkujemo kako bi ustanovili što se dešava, rekla je Bujas za HTV.

04. svibanj 2024 07:47