StoryEditorOCM
Županijaprobudile se

Ovo nikako ne pokušavajte! Kninska liječnica savjetuje što napraviti ako vas ugrize zmija

Piše Šibenski.hr
5. travnja 2024. - 18:20

Na našem području u zadnjih deset godina zabilježena su dva slučaja zmijskih ugriza, oba s uspješnim ishodom liječenja. U slučaju ugriza, odmah potražite liječničku pomoć, piše HRT

Najvažnije je ostati miran. Zahvaćeni ekstremitet potrebno je imobilizirati. Liječnica Hitne medicinske službe u Kninu dr. Martina Čuljak savjetuju da ne pokušavate isisati otrov. 

Zmijama najviše odgovara temperatura od 24°C do 28°C. Prilikom odabira povoljnih staništa, moraju osigurati dostupnost sunčeve energije za podizanje svoje tjelesne temperature ili hlada za spuštanje temperature, što je razlog da ih nalazimo na mjestima gdje mogu mijenjati svoj položaj kako bi se ugrijale na osunčanim, svijetlim mjestima s hladom u blizini, piše na stranicama Hrvatskoj zavoda za javno zdravstvo.

Na području Hrvatske obitava 15 vrsta zmija, a samo tri su otrovnice. No, važno je napomenuti  da je 12 vrsta strogo zaštićeno Zakonom o zaštiti prirode zbog čega je zabranjeno ozljeđivati ih, ubijati, uznemiravati i hvatati ili ih držati u zatočeništvu, dodaju iz Zavoda.

Ako primijetimo zmije u dvorištima, potrebno je ukloniti mjesta koja koriste kao zaklone (nakupine kamenja ili različitih predmeta, naslaganih suhih grana, drva i sl,.) te redovito kositi.  Također, potrebno je zatvoriti pukotine i rupe kroz koje zmije mogu ući u stambene objekte, garaže ili podrume, piše HRT

 

30. travanj 2024 19:30