StoryEditorOCM
ŽupanijaNajjači u županiji

Općina Tisno ne štedi kad su u pitanju pronatalitetna ulaganja. Iz proračuna izdvaja 2,3 milijuna kuna za djecu

8. rujna 2018. - 22:26

Rijetke su sredine u koje su se, nakon nekoliko godina provedenih u inozemstvu, vratile obitelji što su u potrazi za poslom i boljim životom napustile Hrvatsku. No, upravo takav primjer bilježi općina Tisno.

Jedna se tišnjanska obitelj iz Švedske, naime, vratila u mjesto iz kojega su otišli prije četiri i pol godine, roditelji su pronašli posao, a djeca su se upisala u Osnovnu školu Vjekoslava Kaleba gdje će nastaviti obrazovanje. Upravo su ovih dana predali popunjeni obrazac općinskim službama zbog refundiranja troškova za školske udžbenike i radne bilježnice. Povratnici smatraju da im Švedska, bez obzira na standard i brojne prednosti, u novim okolnostima ipak ne može pružiti životno okruženje ugodnije od onoga u kraju iz kojega su potekli.


Sretan je zbog takve odluke svojih sumještana Ivan Klarin, načelnik općine Tisno. Drži da je to najbolji dokaz kako su i te kako isplativa pronatalitetna ulaganja i druge demografske mjere. Općina Tisno, kaže, ne štedi kada su u pitanju te proračunske stavke. Gotovo 10 posto proračunskog novca ili, preciznije, 2,3 milijuna kuna troši za tu namjenu.

Besplatno u vrtić

- Opredjeljenje za poticanje demografskog razvoja iznimno je važno i zbog toga iz godine u godinu nastojimo žiteljima naše općine učiniti život što ugodnijim. Takvim su mjerama obuhvaćene sve generacije, od onih najmlađih jasličke i vrtićke dobi do studenata i višečlanih obitelji. Prije dvije godine, naime, uveden je cjelodnevni boravak za djecu u našoj predškolskoj ustanovi, vrtiću i jaslicama koje su jedine u zapadnom dijelu Šibensko-kninske županije. Kapacitetom zadovoljavamo potrebe svoje sredine, a primili smo i nekoliko djece iz susjednih općina. Od ove godine roditeljima je uvedena još jedna pogodnost. Ako je iz iste obitelji više djece u našem vrtiću, svako drugo ili treće dijete u potpunosti je oslobođeno troškova. Za njih je pohađanje vrtića potpuno besplatno, što znači da ćemo za najmlađe iz tišnjanskog proračuna potrošiti više od milijun i 372 tisuće kuna, koliko smo izdvojili prošle godine - kaže Klarin.


Općina Tisno također sufinancira i prijevoz svojih srednjoškolaca do Šibenika ili Zadra, ovisno gdje pohađaju srednju školu. Kako država u ukupnoj cijeni putne karte participira sa 75 posto iznosa, Općina namiruje preostalih 25 posto.
Za roditelje osnovaca, pak, i ove će godine školski udžbenici biti besplatni jer će im novac koji su izdvojili za kupnju kompleta biti isplaćen "na ruke", sve na proračunski teret. Upravo se ovih dana zaprimaju zahtjevi, odnosno popunjeni obrasci u općinskim uredima. Izdatak za tu namjenu bit će, kaže Klarin, nešto veći nego lani jer je Osnovna škola Vjekoslava Kaleba upisala 10-ak učenika više nego prošle školske godine.

Stipendije za sve redovne studente

O studentima se, ističe načelnik, posebno vodi računa. Općina Tisno, naime, pri samom je hrvatskom vrhu kada se usporedi broj studenata s ukupnim brojem stanovnika.

- U našoj je općini nešto više od 3 tisuće stanovnika, a imamo 47 stipendista, što znači da skoro svaki redovni student ostvaruje pravo na stipendiju. Za to je u prošloj akademskoj godini izdvojeno čak 601.300 kuna. Takve mjere pomoći od vrtića pa do studentske dobi znatno olakšavaju život našim obiteljima. Ako tome dodamo i naknade od 3000, 5000 i 7000 kuna za prvo, drugo, treće i svako iduće dijete, za što je ove godine izdvojeno 150 tisuća kuna, dobije se doista impozantna svota. Ali mi taj novac rado izdvajamo, kao što i isplaćujemo troškove prijevoza prosvjetnim radnicima, učiteljima i profesorima koji predaju polaznicima naše Glazbene škole koja djeluje pri Osnovnoj školi Vjekoslava Kaleba. Ministarstvo prosvjete je od otvorenja Glazbene škole na sebe preuzelo obvezu isplate plaća zaposlenicima, dok se Općina Tisno obvezala kupiti glazbala. Predavači u glazbenim školama su deficitarna kategorija i na taj način, kroz namirivanje troškova prijevoza, osiguravamo kadar našoj ustanovi - zaključio je Klarin.


NAČELNIKOVI DAROVI

Darivanje prvašića je tradicija

Načelnik Klarin nije došao praznih ruku za nedavna posjeta svim trima prvim razredima na području tišnjanske općine. Zaželivši im sretan početak nove školske godine i puno uspjeha u školovanju, mališanima je darovao školski pribor i slatkiše. Darivanje prvašića u Tisnome je tradicija.
U ovoj školskoj godini, inače, u prve razrede upisana su ukupno 24 učenika, od kojih je u OŠ 'Murterski škoji' – područnoj školi u Betini pet učenika, u OŠ 'Vjekoslav Kaleb' u Tisnome 11 učenika, dok je 8 prvašića upisano u područnu školu u Jezerima.
Općina Tisno je na zahtjev OŠ 'Murterski škoji' područnoj školi u Betini donirala informatičku opremu za opremanje jedne učionice, a sve radi poboljšanja kvalitete izvođenja nastave i omogućavanja da učenici lakše i bolje usvajaju gradivo te da se osuvremene uvjeti školovanja.


O studentima se, ističe načelnik, posebno vodi računa. Općina Tisno, naime, pri samom je hrvatskom vrhu kada se usporedi broj studenata s ukupnim brojem stanovnika

19. travanj 2024 00:50