StoryEditorOCM
Županijakatastrofa

Odbačeni ribolovni alat uništava podmorje Kornata: ‘To je krivolov, sakrivaju se po noći, bacaju mreže...‘

Piše Šibenski.hr
16. studenog 2023. - 13:27

Još jedna žrtva zaostalog/odbačenog ribolovnog alata! Tijekom rekreacijskog zarona na Kornatima ronioci Društva za podvodne sportove Zagreb (DPS) naletjeli su na veliku količinu odbačenih ribarskih mreža. Ribolov mrežama u parku je zabranjen ali gleda se kroz prste domaćim ljudima ako bace samo mrežu-dvije i ulov ne prodaju nego love isključivo za sebe.

- Iako bi mi najradije da je u NP, kao prvoj kategoriji zaštite okoliša, na snazi apsolutna zabrana bilo kakvog oblika ribolova, realnost je drugačija - bilo tko može kupiti dnevnu ili trodnevnu dozvolu za ribolov i loviti u Nacionalnom parku Kornati. Broj dozvola je ograničen na 30 dnevno. Onda je nekako logično da se dozvoli barem neki oblik ribolova ljudima koji tamo žive, borave ili imaju posjede. Ovako će se sakrivati, bacati i dizati mreže po noći, kad se orijentiri ni ne vide kako spada i to golim rukama bez vitla jer vitlo odaje namjenu broda - napisali su na svojoj Facebook stranici članovi DPS Zagreb.

- Nije ni čudo da se puno mreža gubi. Drugim riječima: ako mreža zapne za dno, ona i ostaje dole jer na ruke nikako ne možeš podiči niti potrgati debele konope koji su dio svake mreže. Vjerojatno je upravo iz tih razloga velika količina novijih mreža i ostala pod morem. Što je najgore takvu mrežu ne mogu niti prijaviti NP ili legalno zvati ronioce da ju izvade jer je korištena za krivolov i to bi bilo priznanje da se to i radilo.

Između ostaloga što fali u zaštiti mora, naravno da ne postoji državna služba koja bi u interesu svih odrađivala vađenje ali i vraćanje mreže ribaru. Na taj način ribaru bi bilo u interesu označiti lokaciju mreže jer bi ju dobio nazad i mogao opet koristi ali s nekim smislom za razliku od odbačene i zaboravljene mreže koja i dalje lovi za "duhove".

Tražimo rješenje za ovaj problem, a jedna od opcija je da se vlasnicima posjeda u parku da mogućnost da u nekom roku prijave lokacije na kojima su mreže ostale. Ovakav odbačeni ribolovni alat, nekada i više godina ovisno u poziciji, lovi morske organizme za "duhove". Riba, rakovi ili drugi morski organizmi bivaju ulovljeni u odbačeni alat te ugibaju u mukama bez ikakve ekonomske ili hranidbene vrijednosti za čovjeka. Strvinari dolaze na uginulu ribu i krug se vrti sve dok se mreža ne raspadne ili pod težinom "ulova" padne na dno - poručili su iz DPS-a.

02. svibanj 2024 00:44