StoryEditorOCM
ŽupanijaDolazi zahlađenje

Novi tjedan donosi još kiše, niže temperature i jaku buru na Jadranu

Piše Šibenski.hr
24. siječnja 2021. - 17:59

Prema najavama glavnog meteorologa HRT-a Zorana Vakule i u ponedjeljak možemo očekivati kišu i snijeg na kopnu, a na Jadranu i jaki vjetar, dok će se u utorak i srijedu prevladavati sunčano i vrijeme će se malo stabilizirati. Ali tjedan će biti osjetno hladniji, nego li je to bilo ovih dana ispunjenih južinom. 

Evo detaljnije što nas očekuje u novom tjednu:

U ponedjeljak promjenjivo oblačno, na Jadranu mjestimice kiša, osobito na jugu, u unutrašnjosti povremeno pljuskovi, susnježica i snijega, Gorskome kotaru i Lici daljnje povećanje snježnog pokrivača. 

Vjetar slab do umjeren, prijepodne jugozapadni i zapadni, popodne sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu ujutro ponegdje još umjerena bura, prijepodne uglavnom umjeren do jak jugozapadnjak i jugo, prema kraju dana u okretanju na sjeverozapadnjak i buru, najprije na sjevernom dijelu gdje će biti i olujnih udara.

Najniža temperatura u ponedjeljak kretat će se od -4 do 1 na kopnu, a na Jadranu od 2 do 7 °C. Najviša dnevna od 0 do 4 na kopnu, te od 6 na sjevernom do 13 °C na južnom dijelu Jadrana.

U utorak i srijedu djelomice ili pretežno sunčano, ujutro ponegdje i maglovito. Vjetar slab do umjeren sjeverni i sjeverozapadni. Najniža jutarnja temperatura zraka u osjetnom padu, pa će u utorak i srijedu mjestimice biti i umjerenog do jakog mraza. Danju pak prohladno.

Na Jadranu od utorka uglavnom pretežno sunčano. U utorak vrlo jaka bura, a u srijedu uglavnom umjeren sjeverozapadnjak. Temperatura u osjetnom padu, osobito jutarnja i to prema kraju razdoblja kada je na sjevernom dijelu moguć ponegdje i slab mraz. Danju razmjerno svježe.

Inače, prognostičari Državnog hidrometeorološkog zavoda izdali su za ovu nedjelju, 24. siječnja, narančasto upozorenje za područje gospićke regije, kninske regije, riječke regije, zapadne obale Istre, Kvarnera i Kvarnerić, Velebitskog kanala te Dalmacije, o čemu je izvijestilo Ravnateljstvo civilne zaštite na svojim stranicama.

Na području gospićke regije očekuje se u noći i ujutro olujni udari jugozapadnjaka i južnog vjetra, a navečer sjevernog i sjeveroistočnog. Najjači udari vjetra 65-90 km/h. Lokalno obilna kiša s količinom oborina od 50-90 mm. Stvaranje snježnog pokrivača, osobito u Gorskom kotaru. Visina snijega 10-20 cm.

Na području kninske regije očekuju se olujni udari juga, a navečer sjevernog vjetra. Najjači udari vjetra 65-85 km/h. Lokalno obilna kiša. Količina oborine 50-70 mm.

Vrlo jako jugo i jugozapadni vjetar u Dalmaciji u nedjelju navečer okrenut će na tramontanu i buru. Najjači udari vjetra 65-100 km/h.

24. travanj 2024 02:39