StoryEditor
Županijaplan stožera

Nova relaksacija mjera: ostaju maske i distanca, a covid potvrde više nisu u igri za širu uporabu! Evo svih detalja

Piše Ivana Krnić/JL
31. kolovoza 2021. - 19:43

Nakon punih devet mjeseci, u srijedu se otvaraju unutarnji dijelovi kafića, što predstavlja novu relaksaciju mjera u suživotu s koronavirusom. Naravno, otvaranje će pratiti nužne epidemiološke mjere dezinfekcije, nošenja maski, i propisanog razmaka među stolovima. Nacionalni stožer civilne zaštite, osim ovog popuštanja, produljio je niz mjera, od osnovnih kao što su higijena, dezinfekcija i nošenje maski, do drugih ograničenja.

Na snazi od srijede do polovice rujna ostaje ograničenje broja osoba na okupljanjima do sto osoba, sve iznad tog broja mora biti službeno zatraženo od lokalnih stožera, a odvijati se može uz covid-digitalne potvrde. Javna okupljanja smiju trajati najkasnije do ponoći. Ugostiteljski objekti i obiteljska poljoprivredna gospodarstava hranu i piće mogu usluživati isključivo gostima koji sjede za stolovima. Na privatnim svečanostima može biti maksimalno 30 osoba, iznimno više uz dozvolu i predočenje covid-digitalnih potvrda za sve prisutne.

Što se tiče autoškola, teorijski dio mogu održavati samo online, a satovi vožnje mogu trajati najviše 45 minuta uz obvezno mjerenje tjelesne temperature prije ulaska u automobil, uz napomenu da pauza između dva kandidata mora biti minimalno 10 minuta za prozračivanje i dezinfekciju automobila te se mora voditi evidencija svih polaznika na satovima vožnje. I dalje je preporuka da se vjerski obredi prenose putem televizije ili drugim kanalima.

Izuzeci za djecu

Za sva javna događanja na kojima prisustvuje više od sto osoba organizatori su dužni najkasnije sedam dana prije održavanja obavijestiti stožer o namjeri organizacije takvog okupljanja, s naznakom mjesta i vremena održavanja te očekivanog broja prisutnih osoba. S druge strane, nadležni stožer dužan je tri dana od zaprimanja zahtjeva dostaviti odgovor.

Djeca mlađa od dvanaest godina i dalje su izuzeta od obveze covid-digitalne potvrde, no moraju biti u pratnji roditelja, odnosno skrbnika koji posjeduju potvrdu.

Ovo su načelne mjere koje su za sada na snazi do 15. rujna, no prema informacijama kojima raspolažemo one će se samo nastavljati produljivati. Neslužbeno od izvora bliskih Nacionalnom stožeru doznajemo plan epidemioloških mjera za jesen, i hladnije dane, a one u ovom trenu znače da novih zabrana ne bi trebalo biti. Iako je evidentno da nam raste i broj novooboljelih, kojih je u utorak bilo 668, odnosno sedam posto testiranih je bilo pozitivno, a prema Europskom centru za kontrolu i prevenciju bolesti, sve iznad četiri posto smatra se gubitkom kontrole nad epidemijom, pooštravanja nisu u planu.

Naši sugovornici govore da je cijelo vrijeme naglasak na edukaciji građana te smatraju da nakon godinu i pol borbe s virusom svi znaju kako se covid širi i koji su modeli prevencije i zaštite.

Što se tiče zatvorenih dijelova ugostiteljstva, koji se smatraju najvećim rizikom, ostavit će se na odgovornost svakom pojedincu. Riječ je, kažu nam sugovornici, o osobnom izboru i svatko će morati procijeniti rizik i želi li se upuštati u njega.

Također, covid-potvrde, za koje se početkom ljeta govorilo da će zamijeniti ulazak na sva mjesta gdje se u ovom trenutku nose maske, nisu više opcija.

Razloga je nekoliko, kažu nam. Za početak i cijepljene osobe mogu prenositi virus, iako je znanstveno dokazano da rijetko mogu teško oboljeti. S druge strane, otpor je prevelik, a kontrola svakog mjesta bila bi nemoguća.

Ugrožene skupine

Još uvijek se razgovara o obvezi covid-digitalne potvrde na mjestima gdje su najvulnerabilnije skupine, odnosno u bolnicama i Domovima za starije.

Naime, većina smatra kako tu ne bi bila riječ o diskriminaciji zaposlenih jer rade specifičan posao. U bolnicu, kažu nam sugovornici, nitko ne dolazi zato što želi nego zato što mora stoga se ne može na isti način tretirati bolnica i kafić. S druge strane i dalje postoji bojazan od tužbi.

No, odluka je na ministru zdravstva Viliju Berošu, koji se zasad još nije usudio takvo što propisati. U konačnici, ne bude li nekih većih mutacija virusa i ne budu li bolnice prekapacitirane, uz trenutne mjere, u zimskom periodu, odnosno tijekom četvrtog vala, ne bi trebalo biti novih zabrana. Zima će biti bitno relaksiranija nego ona prošlogodišnja, a glavni adut je odgovornost svakog pojedinca.

Iako uz dozu opreza i straha da situacija može eskalirati, naši sugovornici ipak smatraju da će cijepljenost nešto više od polovice odraslog stanovništva i udio onih koji su preboljeli dovesti do stabilizacije epidemije. Također, tijekom rujna očekuje se nešto veći broj osoba koje će se cijepiti, bilo da je riječ o onima koji su se u startu opredijelili da će se cijepiti nakon ljeta ili onima koji su preboljeli covid tijekom proljetnog vala.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Maska na licu dok ne sjednete, na ulazu obavezna dezinfekcija

Otvorenje unutarnjih dijelova kafića ugostitelji su dočekali s velikim olakšanjem, ali uz napomenu da pridržavanje epidemioloških mjera znači da neće moći raditi s punim kapacitetima.

Nova pravila za unutarnje dijelove kafića zapravo su već viđena, i ugostitelji su ih relativno slična imali i prije zatvaranja. Prilikom ulaska u kafić svaki gost mora imati zaštitnu masku, koju ne smije skidati dok ne sjedne, odnosno dok ga konobar ne usluži. No, prije toga mora dezinficirati ruke, na jasno označenom mjestu.

Broj gostiju je ograničen, te se ne radi u punom kapacitetu. Između stolova razmak mora biti najmanje dva metra, a među gostima metar i pol. Također, preporuka je da za stolom sjede samo članovi istog kućanstva, koji logično, ne moraju držati razmak. Goste se smije usluživati samo dok sjede. Ako gost mora na toalet, dužan je staviti masku i držati je sve do trenutka dok opet ne sjedne.

Jelena Tabak, predsjednica Nacionalne udruge ugostitelja, kaže kako su zadovoljni što se napokon otvaraju unutarnji dijelovi kafića, te napominje kako su dosad najteže bili pogođeni oni koji nemaju terase.

- Pozivam sve kolege na pridržavanje mjera koje su propisane. Isto tako, stava smo da, s obzirom na to da nam zbog mjera nije dozvoljen rad u punom kapacitetu, epidemiološke mjere moraju pratiti i one ekonomske - navodi Tabak, koja se protivi najavi ukidanja potpora.

- Logično je da s manjim brojem stolova i stolaca te usluživanjem isključivo za stolom, nećemo moći imati broj gostiju koliki je bio prije epidemije. Smatramo i da se otvaranje unutarnjih dijelova kafića trebalo dogoditi i ranije - zaključuje Tabak.

image

 
Joško Šupić/Cropix

Preporuke HZJZ-a

Hrvatski zavod za javno zdravstvo na svojim je stranicama donio preporuke povodom sutrašnjeg otvaranja unutarnjih prostora ugostiteljskih objekata, a mi ih s njihove stranice prenosimo u cijelosti:

Radi sprječavanja širenja infekcije tijekom boravka u ugostiteljskim objektima u zatvorenom prostoru s terasama i bez njih te u ugostiteljskim objektima u smještajnim kapacitetima potrebno je osigurati fizički razmak među posjetiteljima te između posjetitelja i zaposlenika.

Ograničenje ukupnog broja posjetitelja. Broj posjetitelja je ograničen tako da za svakog gosta bude omogućeno 4 m2 prostora. Obavijest o maksimalnom broju posjetitelja unutar zatvorenog dijela prostora mora biti jasno istaknuta na ulazu u objekt. Također, na ulazu treba biti jasno istaknuta obavijest o obvezi održavanja razmaka od minimalno 1,5 metra između posjetitelja te između posjetitelja i osoblja. Stolovi trebaju biti raspoređeni tako da se održi fizički razmak među različitim skupinama gostiju od 1,5 metara. Za stolovima mogu sjediti organizirane skupine gostiju pri čemu među pojedinim skupinama gostiju u objektu razmak mora biti najmanje 1,5 metara.

Zaštita zdravlja posjetitelja i osoblja. Odnosi se na zaposlenike i posjetitelje. Svima treba stalno biti na raspolaganju dezinfekcijsko sredstvo kojim će periodički dezinficirati ruke svakako prije usluživanja gostiju. Treba poticati bezkontaktno plaćanje bankovnim karticama. Nakon odlaska svake skupine gostiju potrebno je prebrisati dezinficijensom stol, odnosno ukloniti stolnjake. Zabranjuje se usluživanje grickalica u zdjelicama po stolovima, na stolovima se ne ostavljaju posudice za sol/papar/ulje/ocat/druge začine već se donose nove, prethodno oprane ili dezinficirane posudice za svaku skupinu novih gostiju. Moguće je usluživanje isključivo gostiju za stolovima sa sjedećim mjestima. Stajaća mjesta u zatvorenim dijelovima ugostiteljskih objekata nisu dopuštena.

Dnevno mjerenje tjelesne temperature zaposlenika. Osoblje treba u jutarnjim satima a prije dolaska na posao izmjeriti tjelesnu temperaturu. Ako je tjelesna temperatura viša od 37,2 °C, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti (odnosi se na sve simptome i znakove bolesti, ne samo na bolesti dišnih puteva), treba se javiti nadređenom i ne dolaziti na posao dok se telefonski ne javi liječniku obiteljske medicine.

Maske za lice. Obvezuje se nošenje maski za lice za zaposlenike. U zatvorenim prostorima obvezuje se nošenje maski za lice za za goste pri dolasku i odlasku iz prostora te pri odlasku na toalet tj. sve dok ne sjede za svojim stolovima. Osim medicinskih maski mogu se koristiti i platnene maske za lice koje se peru na minimalno 60°C i ponovno koriste. Maske je potrebno redovito mijenjati, po potrebi tijekom jedne radne smjene.

Čišćenje i dezinfekcija prostora. Na ulazu u objekt treba posjetiteljima biti osiguran dispenzer s dezinfekcijskim sredstvom za ruke i jasno istaknuta obavijest o obvezi dezinfekcije ruku pri ulasku. Kvake i rukohvate na vratima, površine rukohvata i rubove vrata na hladnjacima kao i ostale površine za koje se uoči da ih kupci često dodiruju trebaju se kontinuirano prebrisavati dezinficijensom na bazi alkohola ili nekim drugim sredstvom s deklariranim virucidnim djelovanjem prema uputama proizvođača.

Prozračivanje. Redovito prozračivati sve prostore. Prozori se trebaju držati otvorenima dok su vremenski uvjeti za to povoljni a u hladnijem periodu godine i na dane s lošijim vremenskim uvetima prostor će se prozračivati svakih 15 minuta otvaranjem prozora.

Klimatizacijski uređaji, uređaji za grijanje i ventilaciju. Općenita preporuka za unutarnje prostore je prozračivanje otvaranjem prozora, a manje korištenjem ventilacijskih sustava. Pri korištenju ventilacijskih sustava posebnu pozornost posvetiti praćenju stanja filtara i održavanju pravilnog stanja brzina zamjene zraka u zatvorenom prostoru. Treba provjeravati pravilno funkcioniranje opreme za ventilaciju i izmjenu zraka. Preporučuje se ventilacija povećanim postotkom vanjskog zraka koji cirkulira u sustav te način rada bez recirkulacije kako bi se poticale promjene zraka koje smanjuju koncentraciju potencijalno zaraznih čestica. (HZJZ)

22. siječanj 2022 17:28