StoryEditorOCM
ŽupanijaPrvih 14 je negativno

Nema novih zaraženih u Šibensko- kninskoj županiji, čeka se još 26 nalaza iz ‘Cvjetnog doma‘; Blažević zamolio Šupu da ne obmanjuje javnost

Piše šibenski.hr
14. svibnja 2020. - 11:39
Nema novih zaraženih u Šibensko-kninskoj županiji, niti u šibenskom 'Cvjetnom domu'Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

Danas nemamo novooboljelih osoba od koronavirusa na području Šibensko-kninske županije,a vezano za pojavu zaraze u domu za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ u Šibeniku epidemiološki izvidi još traju, izvijestili su u četvrtak prijepodne iz Stožera civilne zaštite Šibensko- kninske županije.

- Prema izvješćima Doma, nadzoru nadležnih službi, kontroli od strane Tima za provedbu upute za sprječavanje i suzbijanje epidemije COVID-19, te dnevnim očitovanjima, u Domu su se redovito provodile protuepidemijske mjere propisane od strane HZZJZ. Nakon jučer pozitivnog nalaza jedne štićenice Doma testirano je 40 osoba. Četrnaest uzoraka koji su poslani na analizu u Zadar su negativni, a rezultati ostalih 26 uzoraka poslanih u Zagreb se očekuju. Tako da je s današnjim danom ukupan broj oboljelih ostao isti (91 osoba), a oporavilo se 77 osoba- kazao je Nikola Blažević, načelnik županijskog Stožera civilne zaštite.

Prema informacijama iz istog izvora, na Odjelu infektologije šibenske bolnice hospitaliziran je jedan pacijent pozitivan na koronavirus. Riječ je o 80- godišnjoj štićenici 'Cvjetnog doma' koja je u srijedu prebačena iz Doma u bolnicu.

Nadalje, tri pacijenta iz šibenske bolnice i dalje se liječe u KBC Split, od kojih su dva na respiratoru. Pod mjerama zdravstvenog nadzora je 81 osoba i svi su kontakt s COVID-19 pozitivnim osobama. Do danas je u Šibensko-kninskoj županiji uzeto 1876 uzoraka.

U protekla 24 sata na području Policijske uprave šibensko-kninske nije zaprimljena ni jedna dojava o kršenju mjera samoizolacije.

Načelnik županijskog stožera Civilne zaštite osvrnuo se i na istupe predsjednika ŽO SDP-a Šibensko-kninske županije Joška Šupe, koji je ustvrdio kako je u 'Cvjetnom domu' 2. ožujka organizirana proslava rođendana na kojoj su, među ostalima, bili baš Nikola Blažević i šibenski dogradonačelnik Paško Rakić, premda je, prema Šupinim tvrdnjama, resorno Ministarstvo 27. veljače zabranilo posjete staračkim domovima:

- On obmanjuje javnost manipulirajući činjenicama. Moramo kazati da je 27. veljače 2020. Ministarstvo za demografiju, mlade i socijalnu politiku dalo preporuku o suspendiranju posjeta u domovima za starije i nemoćne osobe. Dom za starije i nemoćne osobe „Cvjetni dom“ Šibenik, 10. ožujka 2020. zatvara vrata doma za posjetitelje. Odluka o zabrani posjeta u domovima za starije i nemoćne osobe donesena je 27. ožujka 2020. godine.

Smatram kako je u ovim teškim i izazovnim okolnostima izuzetno neodgovorno, pa i maliciozno uznemiravati javnost iznošenjem neistina, optužujući institucije i ljude koji rade svoj posao za ugrožavanje zdravlja i života najranjivije skupine naših sugrađana. Odlučno odbacujem ove optužbe, te ljubazno molim gospodina Joška Šupu da se suzdrži od ovakvih istupa u budućnosti- zaključio je Blažević.

19. travanj 2024 08:18