StoryEditorOCM
ŽupanijaPriopćenje kluba vijećnika HDZ-HSS u kojim oporbenim strankama poručuju:

Nećete uspjeti u vašem naumu da mržnjom i osobnim animozitetima dijelite ljude u Vodicama

Piše šibenski.hr
2. kolovoza 2019. - 23:46
Vodički klub vijećnika HDZ-HSS dostavio je medijima ptiopćenje kojeg orenosimo u cijelosti:
 
- "Radi objektivnog informiranja javnosti i građana Vodica u ime kluba vijećnika HDZ-HSS želimo se osvrnuti na događanja s posljednje sjednice Gradskog vijeća grada Vodica i ponašanje dijela oporbe, točnije vijećnika i zamjenskih vijećnika Kandidacijske liste grupe birača Sanje Radin Mačukat, Ante Juričev Grgića, Meri Bandl Valeš i Ivice Latina.
 
Želimo podsjetiti građane da je Općinsko vijeće, a kasnije Gradsko vijeće funkcioniralo od 1993. godine u raznim koalicijama. Činjenica je da su građani uvijek u velikoj većini poklanjali povjerenje HDZ-u i to svake izbore, a koalicije su bile potrebne radi političke stabilnosti, da se kvalitetno mogu donositi odluke za razvoj grada.
 
U koalicijama su sudjelovale različite stranke od HRZ-a (Josip Mateša), HSP-a (Stipe Janjac) itd. pa do današnje od prije dvije godine HSS-a (Marin Mikšić).
 
Uz objektivne i argumentirane rasprave koje su sastavni dio rada svakog predstavničkog tijela nikada se vijećnici nisu vrijeđali na osobnoj razini.
 
Bilo je pojedinačnih ispada ali sve u granicama dijaloga, tolerancije i međusobnog uvažavanja. 
 
Vratimo se na sjednicu Gradskog vijeća od prije neki dan na kojoj i nakon nje ne prestaje obmanjivanje javnosti lažima i klevetanja gradonačelnice, dogradonačelnika, predsjednika Gradskog vijeća i ostalih vijećnika od strane vijećnika odnosno zamjenskih vijećnika Kandidacijske liste grupe birača Sanje Radin Mačukat na pojedinim društvenim mrežama šireći laži, mržnju i osobnu netrpeljivost.
 
Krenimo redom.
 
Pitanja na aktualnom satu imaju pravo postavljati svi vijećnici, a ne samo oporbeni. I to pravo iskoristili su vijećnici HDZ-a koji su nakon kluba vijećnika HDZ-HSS u 7.30 prvi postavili listiće s pitanjima na stol Predsjednika vijeća i istog izvijestili.
 
Dakle, vijećnici HDZ-a su prvi na stol predsjednika Gradskog vijeća donijeli prijave za pitanja na Aktualnom satu, a nakon njih i ostali vijećnici.
 
Gradska vijećnica je otvorena od 7.00, a sjednica je započela u 8.00.
 
Pitanja se postavljaju redoslijedom prijavljenih vijećnika čl. 61, a ne kako je dao sebi za pravo nekulturni zamjenski vijećnik Ivica Latin koji promiješao listiće s pitanjima što je krajnje drsko, primitivno i neprihvatljivo.
 
Članak 61. 
Predsjednik Gradskog vijeća daje vijećnicima riječ po redoslijedu kojim su se prijavili.
 

Nadalje gnjusna laž je da svi vijećnici nisu dobili pravo postaviti pitanja. Naprotiv, unatoć što aktualni sat po poslovniku čl.44 traje 60 minuta, predsjednik Gradskog vijeća Marin Mikšić uvijek i na svakoj dosadašnjoj sjednici nakon 60. min napomene da zbog važnosti Aktualnog sata u rješavanju problema u Vodicama produžuje Aktualni sat, da svi vijećnici postave svoja pitanja kako bi službe Grada mogle djelovati gdje je objektivno moguće.

Članak 44.
Vijećnici mogu postavljati pitanja gradonačelniku, zamjeniku gradonačelnika i pročelnicima upravnih tijela u svezi s poslovima iz njihova djelokruga rada.
Pitanja se postavljaju na sjednici Gradskog vijeća prije prelaska na dnevni red, u ukupnom trajanju od 60 minuta, a postavljaju se u pismenom obliku prije početka sjednice predsjedniku Gradskog vijeća. Predsjednik Gradskog vijeća može produžiti vrijeme za postavljanje vijećnićkih pitanja ukoliko to smatra potrebnim.

 

Predsjednik Gradskog vijeća tolerira i u duljini postavljanja pitanja koje traju u pravilu 3 minute čl. 44 st.4. koje na kraju traju po 10 minuta upravo zbog nepoštivanja poslovnika gore navedenih vijećnika.


Članak 44 st.4
Vijećnik ima pravo postavljati najviše dva vijećnička pitanja, a svako postavljeno pitanje može se i usmeno obrazložiti u vremenskom trajanju od najdulje 3 (tri) minute.

Žalosno je da na prošloj sjednici Gradskog vijeća u tijeku Aktualnog sata vijećnica Meri Bandl Valeš nekulturno i drsko iz klupe prekida govornika, a da nije dobila riječ predsjednika vijeća koji je opominje, a zatim udaljuje sa sjednice sukladno članku čl. 62 
 

Članak 62.
Govornik može govoriti samo o temi o kojoj se raspravlja i prema utvrđenom dnevnom redu. Govornika može opomenuti ili prekinuti u govoru samo predsjednik. Ako se govornik udalji od predmeta dnevnog reda, govori, a nije dobio odobrenje predsjednika, svojim upadicama ili na drugi način ometa govornika ili u svom govoru grubo vrijeđa osobe koje sudjeluju u radu Gradskog vijeća, predsjednik Gradskog vijeća će ga opomenuti.
Ako govornik i poslije opomene nastavi s ponašanjem zbog kojeg mu je opomena izrečena, predsjednik Gradskog vijeća će mu oduzeti riječ, a po potrebi i udaljiti ga sa sjednice. 
Ako vijećnik odbije napustiti sjednicu u slučaju iz stavka 3. ovog članka, predsjednik Gradskog vijeća utvrdit će da je vijećnik udaljen sa sjednice i da se ne broji prilikom glasovanja.

Iako je izrečeno udaljenje sa sjednice, predsjednik Gradskog vijeća odredio je stanku od 15 minuta kako bi se smirile tenzije te nakon obavljenog razgovora sa vijećnicom Bandl Valeš nastavio sjednicu i istoj dao riječ.

Tragično je ono što se događalo u vijećnici za vrijeme stanke od strane Ivice Latina koji je verbalno nastavio vrijeđati Gradonačelnicu, vijećnike s primitivnim rječnikom te pogrdnim kvalifikacijama napada ljude s kojima je do jučer dijelio stranačke boje.

Gospodo vijećnici odnosno zamjenski vijećnici Kandidacijske liste grupe birača Sanje Radin Mačukat niste ni u stanju pročitati poslovnik o radu Gradskog vijeća, a predstavljate se kao spasitelji Vodica.

Zapitajte se kakve uopće reference imate osim kritiziranja svoga grada. Vodice kao grad imaju svoje probleme, kao i svaki grad i mi to dobro znamo i činimo sve da se problemi riješe.

Nazivati vijećnike pogrdnim rječnicima, lažno ih klevetati u stilu rekla-kazala, ljude koji imaju svoje obitelji, djecu, poslove, prijatelje, rođake, koji žive u ovom gradu i volontiraju u sportskim, kulturnim, humanitarnim i inim udrugama je neprihvatljivo i to nećemo više to tolerirati.

Stara izreka nanovo nas uči, nije važno šta se govori nego tko govori.

NEĆETE USPJETI U VAŠEM NAUMU DA MRŽNJOM I OSOBNIM ANIMOZITETIMA DIJELITE LJUDE U VODICAMA.

U ime kluba vijećnika HDZ-HSS Gradskog vijeća grada Vodica:
Marin Mikšić, Gordan Fržop, Branimir Marić, Marija Ferara, Kristina Mijat, Ante Pešić, Igor Lozančić, Boris Latin", stoji u priopćenju.

 

 


 

 
 
03. lipanj 2024 09:54