U punoj dvorani Ruralno poduzetničkog inkubatora Krka-Kistanje, u četvrtak je održano javno predstavljanje novog projekta Šibensko-kninske županije punog naziva „Ajmo Lokalno: Brendiranje Šibensko-kninske županije kao destinacije održivog turizma, prepoznatljive gastronomije i lokalne proizvodnje hrane“.
U svom pozdravnom govoru, zamjenica župana Iris Ukić Kotarac istaknula je da na ovom projektu radi od kad je stupila na dužnost zamjenice župana, 2021. godine, a sve je počelo s temeljitom analizom stanja na terenu odnosno izradom studije „Kratki lanci opskrbe hranom kao temelj održivog razvoja Šibensko-kninske županije“, koju je Šibensko-kninska županija naručila od Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita.
– Iako je Šibensko-kninska županija do sad redovito davala potpore poduzetnicima i poljoprivrednicima, smatrala sam nužnim pokrenuti projekt koji bi im olakšao pristup tržištu, ali koji bi i krajnje potrošače educirao o bogatoj i raznovrsnoj ponudi lokalnih proizvoda. Nažalost, velika većina nas ne zna gdje se proizvodi ili gdje se može kupiti lokalno proizvedena hrana. Pokretanjem ovog projekta, cilj nam je bio maksimalno skratiti put od proizvođača do potrošača, ali i zadržati poduzetnike i poljoprivrednike u ruralnim sredinama – kazala je zamjenica župana i istaknula da se razvijanjem mreže i digitalne platforme „Ajmo Lokalno“ radi i na brendiranju Šibensko-kninske županije kao odredištu kvalitetne i raznovrsne lokalne hrane, prepoznatljive gastronomske baštine i održivog turizma.
Izvršiteljica projekta i direktorica Terra Meera Centra za ljudski potencijal i održivi razvoj, dr. Irena Ateljević, predstavila je viziju i ključne ciljeve pilot-projekta, nakon čega je uslijedio okrugli stol s inicijalnim dionicima mreže „Ajmo Lokalno“. Ivan Lauc, direktor Reducos d.o.o. demonstrirao je način upotrebe buduće online tržnice “ajmolokalno.hr“, dok se prof. dr. sc. Marija Heffer, pročelnica Katedre za medicinsku biologiju Sveučilišta u Osijeku, osvrnula na utjecaj suvremene prehrane na zdravlje, a stručnjak za agrobiološku raznolikost, mg. Roman Ozimec, odražao predavanje na temu inventarizacije i katalogizacije lokalnih sorti, pasmina i autentičnih gastronomskih proizvoda.
Za sudjelovanje u komentarima je potrebna prijava, odnosno registracija ako još nemaš korisnički profil....