StoryEditorOCM
ŽupanijaIn memoriam

Napustila nas je Senka Laća, ‘dobra duša‘ koja je maslinarima neumorno pomagala da imaju što bolje maslinike i što kvalitetnije ulje

Piše M. I.
22. rujna 2022. - 08:50

U Šibeniku je, nakon kratke i teške bolesti preminula Senka Laća, „dobra duša“ maslinarima Skradina i Miljevaca, skradinskog zaleđa i svih područja oko rijeke Krke. Senka je bila i dugogodišnja predsjednica šibenske Udruge maslinara i uljara, a zajedno sa suprugom Dragom vlasnica suvremene uljare Laća u Skradinskom polju.

Gotovo nema maslinara na širem skradinskom području koji nije poznavao Senku i kojem Senka, kada je zatrebalo, nije bila na usluzi.

Uvijek vesela i spremna pomoći, bila je vrhunski organizator i dragocjeni savjetnik, rješavala je one životne, stvarne, probleme maslinarima i savjetima i na svaki drugi potreban način pomagala im u njihovoj želji da imaju što bolje maslinike i što kvalitetnije ulje.

I ako nije trebala pomoć, Senka je bila tu za „čašicu maslinarskog razgovora“, rijetki su maslinari toga područja koji nisu sjeli za stol u toploj kuhinji njene uljare i koji nisu bili počašćeni suhim smokvama i bajamima, kavom i kolačem.

I Senka je, zajedno sa suprugom Dragom, četiri kćeri i četvero unučadi, ne samo vlasnica certificirane uljare nego su i uspješni maslinari pa je i njihovo ulje ponijelo najveća svjetska priznanja, ona prestižna sa svjetske smotre u New Yorku.

Senka je neumorno, kod svih maslinara, upravo zagovarala kvalitetu, savjetovala i poticala maslinare da se sa svojim vrhunskim uljima prijavljuju na prestižna natjecanja, pomagala da ulja iz područja oko rijeke Krke stignu i do svjetskim prijestolnica, bila je neumorni promotor autohtone skradinsko-miljevačke sorte maslina Krvavica.

Poznavajući navike, strast i Senkinu ljubav prema maslinama, uvjereni smo kako će ona, i tamo gore, na onim nebeskim maslinicama, biti omiljeni organizator, pomagač i savjetnik, da će i Božjim maslinicima Senkina dobra duša unijeti dodatni sklad i ljepotu.

image
Nikša Stipaničev/Cropix
19. travanj 2024 03:28