StoryEditorOCM
ŽupanijaNema zimskog sna

Načelnik Tisnog Ivan Klarin otkriva što se u "mrtvoj sezoni" radi u jednoj od najturističkijih općina u županiji (FOTO)

22. siječnja 2017. - 11:46

Sredina siječnja vrijeme je koje je u Općini Tisno obilježeno definiranjem i posljednjih strateških detalja projekata čija će se realizacija nastaviti ili potpuno okončati do kraja ove kalendarske godine. Odavno se ta općina koja se zbog kopnenog zaleđa, pripadajuće Dubrave i Dazline, ne može nazvati samo otočkom, opredijelila za turizam kao temelj svog gospodarskog razvoja. Činjenicu da i susjedna općina Murter-Kornati koja je na otoku Murteru, jedina preostala jedinica lokalne samouprave, svoj prosperitet vidi u turizmu, Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno doživljava faktorom koji nadopunjuje i spaja u jedinstvenu cjelinu izvanredno zanimljiv dio jadranske obale.
– Zajednički cilj nam je da se stalni gosti vraćaju, a novi dolaze. Moramo predviđati i promišljati razvoj otoka kao jedinstvene turističke destinacije i učiniti je još atraktivnijom. Kroz ulaganje u komunalnu infrastrukturu, obogaćivanje ponude i uvođenje dodatnih sadržaja moramo opravdati brojku od skoro milijun i 200 tisuća noćenja na cijelom otoku Murteru koja smo ostvarili ove godine. Nesporna je činjenica da se preko 80 posto našeg otočnog gospodarstva oslanja na turistički sektor te da njemu, kao čelnici jedinica lokalne samouprave, moramo posvetiti najveću pažnju – ističe Klarin.
 

Edukativne staze - hit među turistima


Tom cilju, dodaje tišnjanski načelnik, pridonose brojni projekti koji su zaživjeli među posjetiteljima nametnuvši se svojom originalnošću i atraktivnošću. Muzej betinske drvene brodogradnje otvoren prije dvije godine pokazao se savršenim turističkim sadržajem koji živi svoj samostalni život, srođen sa sredinom u kojoj je ponikao.
– Otvaranje Muzeja bio je početak revitalizacije stare betinske gradske jezgre. Namjerno koristim izraz-gradske jer ona to svojom specifičnom dalmatinskom arhitekturom i stilom gradnje zaista jest. U međuvremenu smo predstavili javnosti novouređeni Trg na moru koji je "prodisao", otvorio se gostima, pokazao ono izvorno lice Betine koje je godinama bilo "zagušeno" vozilima. Na račun njegova uređenja primili smo brojne pohvale oduševljenih posjetitelja.
I edukativne staze i šetnice koje spajaju mjesta na otoku Murteru dale su poseban pečat cjelovitosti destinacije, a pokazale su se, po Klarinovim riječima, izvanredno posjećenima.
– Završili smo uređenje šetnice od Lovišća do centra mjesta Tisno u dužini od 950 metara. Riječ je o šetnici uz državnu cestu ili, kako je volimo nazivati, šetnica plažom Banj koja sa središtem općine spaja treće najveće naselje na otoku. U njemu, za ljetne sezone, boravi više od tri tisuće gostiju i stvarno je važno da se tim ljudima omogući nesmetana cirkulacija odredištem koje su odabrali za svoj odmor. Poučna staza koju smo otvorili prije dvije godine između Tisnoga i Jezera bila je, također, najblaže rečeno- dobitni zgoditak. Nitko se ni u snu nije mogao nadati da će postati toliko posjećena i tražena, da će se na internetskim forumima toliko puta spominjati u pozitivnom kontekstu. Rijetko kojim se pravcem toliko šeta, biciklira, rekreira, pliva kao na toj šetnici ili uz nju. Iza nas su višestruko vrijednije investicije od dva milijuna kuna, koliko je koštalo njezino uređenje, no rijetko koja je u tako rekordnom roku osvojila srca gostiju.Ako za neki sadržaj možemo kazati da oplemenjuje turističku ponudu, onda je to ta šetnica – zadovoljno konstatira tišnjanski načelnik.
 

Svake godine 500 postelja više


Zavidno povećanje u broju turističkih dolazaka koje u otočkim mjestima godišnje varira između 15 i 30 posto, prati i sve veći broj turističkih postelja. Treću godinu za redom u prosjeku je po 500 postelja više. Rezultat je to značajnih investicija u privatnom sektoru, priča Klarin, ali i najave još većih, od gradnje malih obiteljskih hotela, pa sve do višemilijunskog projekta ruskog investitora.
– Privatni investitor je, primjerice, otkupio zapuštenu zgradu stare škole od njezinog vlasnika i namjerava je adaptirati u obiteljski hotel. U tome uživa punu potporu općinskih službi, baš kao i vlasnik hotela Borovnik koji svom objektu kani dodati zvjezdicu više i tako objektom sa četiri turističke zvjezdice pridonijeti povećanju kvalitete smještajnih kapaciteta cijele općine. U toj turističkoj priči nemamo namjeru biti pasivni promatrači, već snažnom infrastrukturnom potporom ići u korak sa tim investicijama. Općina Tisno je intenzivirala izradu projektne dokumentacije za uređenje nadzemnog i podzemnog dijela najvećeg mjesnog trga Rudina u Tisnome koji će se uklopiti u prostor novouređene Obale sv. Martina završene prošle godine. Od tri prispjela rada odabran je projekt šibenskog arhitekta Damira Lasinovića. U zaleđu, pak, ulažemo u komunalnu infrastrukturu. Spremamo treću fazu vodovoda kao preduvjet za uređenje pristupnih puteva i mjesnog trga u Dubravi. I taj dio tišnjanske općine pridonosi upotpunjavanju turističke ponude svojim seoskim domaćinstvima i smještajnim kapacitetima sa bazenima i najsuvremenijim oblicima ponude. Uz javnu komunalnu infrastrukturu koja se oslanja na dodatnu vrijednost turističkog sektora, u posljednjih osam godina mnogi su sadržaji kojima je – rezimira Klarin, obogaćen život stalnih stanovnika tišnjanske općine.
 

Stipendije za 70 studenata


Otvorena je Glazbena škola koju danas pohađa 70 učenika, također i sportska dvorana, najnoviji i najmoderniji vrtić sa jaslicama. Kapaciteti su zadovoljavajući za cijeli Murter. Valja podsjetiti da je u Tisnome smješten i Dom za starije i nemoćne osobe te Narodna knjižnica i čitaonica. Čak 70 redovnih studenata prima općinsku stipendiju.
Brojka je to kojom se ne mogu pohvaliti ni mnogo veće gradske sredine. Iz općinskog se proračuna sufinancira boravak djece u jaslicama i vrtićima, starih i nemoćnih u popunjenom domu, roditelji mogu računati na pokriće 70 posto troškova za školske udžbenike, razliku cijene prijevoza učenika srednjih škola.
Više od socijalnih mjera koje su doista na visokoj razini, načelnika raduju vijesti o broju stalnih stanovnika Općine. U nekim je mjestima, kaže, prirodni prirast u plusu što je nezabilježeno još od davnih godina. Koliko ih je doista, pokazat će popis stanovništva koji će se provesti 2021. godine, a do tada Klarin obećava daljnje aktivnosti na oplemenjivanju tišnjanskog kraja u svakom pogledu.


Pri kraju Prezentacijski centar u Betini

– Pred ovu turističku sezonu otvorit ćemo Prezentacijski centar Nacionalnog parka Kornati i Parka prirode Vransko jezero u Betini, što me iznimno veseli. Ukupna investicija je oko 13 milijuna kuna, a od te je svote Općina Tisno izdvojila novac samo za troškove projektne dokumentacije. Ostatak su bespovratna sredstva NIP Fonda Svjetske banke za koja smo aplicirali prije dvije godine posredstvom tadašnjeg Ministarstva zaštite okoliša. Glavnina radova, čak 80 posto, u ovom je trenutku gotova. Bit će to jedinstveno mjesto na kojemu će svaki posjetitelj moći dobiti sve podatke o Parkovima uz pomoć najsuvremenije tehnologije – najavljuje Klarin.


Ugledni tim osmišljava Muzej maslinova ulja

S posebnim zadovoljstvom tišnjanski načelnik govori o još jednom velikom projektu. Riječ je o Muzeju maslinarstva i maslinovog ulja u prostoru nekadašnje Poljoprivredno-ribarske zadruge u Jezerima koji će biti jedinstven na obali hrvatske strane Jadrana. Neće to, kaže, biti isključivo muzejska ustanova koja će objediniti povijest maslinarstva i prerade maslinovog ulja od njezinog početka do današnjih dana već i prostor na kojem će se unutar 650 četvornih metara zatvorene površine nalaziti i posebne predavaonice za maslinare, kušaonice maslinovog ulja, trgovine...Cilj je da se maslinarstvu oda dostojne ustanove vrijedna zahvala te, u konačnici, mlade ljude motivira da obnove svoje maslinike i posvete se preradi maslinova ulja kao samostalnoj ili dopunskoj djelatnosti. Projekt koji će atraktivnost odvagnuti pred Fondovima EU kojima će biti apliciran ima i svoju turističku dimenziju, pa je već sada, u početnoj fazi, naišao na potporu Ministarstva regionalnog razvoja, Ministarstva kulture i Ministarstva turizma. Okupili su se u tim za njegovu realizaciju arhitekt Dinko Peračić, dizajnerica Nikolina Mejerović-Mitrović, sveučilišni profesori zadarskog Filozofskog fakulteta, povijesničar i etnolog, Kristijan Juran i Jadran Kale, budući ravnatelj Muzeja Grada Šibenika, arheolog Željko Krnčević, etnologinje Marija Krnčević-Rak i Kate Šikić-Čubrić.


Idejno rješenje ruskog resorta-do svibnja

– Do svibnja će biti završeno idejno rješenje Utkino spa i lifestyle resorta ruske tvrtke Aqua Relaxio vlasnika Alekseja Frolova koji će u hotel, vile i apartmane najviše kategorije u uvali Jazina uložiti 675 milijuna kuna. Već u ovoj je fazi za ishođenje različite dokumentacije i osnovne predradnje za realizaciju tog projekta investitor uložio 60 milijuna kuna.
Nakon usklađivanja Urbanističkog plana uređenja i idejnog rješenja, prići će se izradi glavnog projekta, ishođenju građevinske dozvole i samoj gradnji. Ponosan sam što je priprema tako značajne investicije koja po značaju nema presedana još od izgradnje auto-kampa Lovišća 80-ih godina prošlog stoljeća, s aspekta Općine Tisno odrađenja bezprijekorno, savršeno u skladu za zakonom. Dakako, i na činjenicu što je Tisno, nakon dugogodišnje agonije oko zemljišta, odlukom Vlade RH 2013. godine dobila u vlasništvo 64 tisuće četvornih metara površine čija je namjena strogo precizirana-gradnja hotelskih kapaciteta – ističe Klarin.

19. travanj 2024 21:23