StoryEditorOCM
ŽupanijaProminske igre

Na fešti narodnih običaja i igara snagu odmjerili najbrži, najspretniji i najjači Prominjani i Prominjanke

1. svibnja 2017. - 19:09


Ako u ičemu Prominjani i prijatelji Promine, te zagorske općine u Šibensko-kninskoj županiji uživaju više od pršuta i vina, izvornih proizvoda po kojima su nadaleko poznati, onda su to Prominske igre.

Riječ je o fešti narodnih običaja i igara kojoj je cilj otrgnuti od zaborava i prenijeti na mlađe generacije discipline u kojima se davno odmjeravala snaga i vještina, gradio ugled najjačeg, najbržeg i najspretnijeg Prominjana. A to nije bilo nimalo lako.

Konkurencija je bila žestoka, žilava i mnogobrojna. Dobar glas o pobjedniku pronosio se, zato, cijelim krajem i malo je onih koji, na primjer, nisu znali koliko je metara stanoviti Marko, Zvonko ili Jandrija te i te godine bacio kamen s ramena.

Ili, čiji je konj odnio pobjedu u utrci, čije magare slovi za favorita..., koja je ekipa "privalila" protivnike na ledinu u potezanju konopa.

Zato je Općina Promina kao organizator, a i brojni sponzori koji su joj "dali ruke", i ove godine svojim žiteljima, a prijateljima tog kraja,  organizirala 63. prominske igre. Tradicionalnim disciplinama pridodane su i neke inovativne, čisto da i manifestacija bude "u koraku s vremenom", a nije manjkalo ni besplatnog graha da se natjecatelji i pučanstvo okrijepe prije sportskog programa.

Cijelo su poslijepodne, na prvosvibanjski ponedjeljak, trajala natjecanja. Počelo je utrkom biciklista na oklajskom hipodromu, pa odmjeravanjem snage i izdržljivosti juniora, seniora i veterana u trčanju.

Naravno, najatraktivnije su, kao i svake godine, bile utrke konja i magaradi i natjecanje u bacanju kamena s ramena. I muško i žensko prihvatilo se onda balotanja, šijanja, kartanja i potezanja konopa, dok su se ekipe malog nogometa borile za pobjedu na mjesnom igralištu. Igre su završile proglašenjem pobjednika i koncertom "Baraba" ispred Doma kulture.  U Oklaju, a gdje bi drugo!

02. lipanj 2024 13:28