StoryEditorOCM
ŽupanijaDržavni vrh na Miljevcima

Na današnju svečanost obilježavanja 25. obljetnice oslobođenja Miljevaca dolazi predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, premijer Andrej Plenković i ministar obrane Damir Krstičević

Piše Tekst i fotografije: Marina Jurković
21. lipnja 2017. - 13:01

Program obilježavanja 25. obljetnice akcije "Miljevci" u kojoj su na današnji dan 1992. godine oslobođena miljevačka sela, započet će danas u 17.30 postrojavanjem sudionika akcije u Drinovcima. Doznajemo da će svečanosti prisustvovati predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević koji će se, uz domaćina, drniškog gradonačelnika Josipa Begonju i brigadnog generala Ivana Bačića, jednog od zapovjednika 113. brigade i akcije "Miljevci", obratiti prisutnima.

Predsjednica će prije protokolarnog dijela svečanosti  posjetiti franjevački samostan na Visovcu gdje će je dočekati gvardijan fra Božo Duvnjak i fra Joško Kodžoman, provincijal Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja. Potom će se sastati sa predstavnicima Miljevačkog sabora i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja.

Nakon postrojavanja bit će položeni vijenci i zapaljene svijeće pred spomen-obilježjem pripadnicima 113. i 142. brigade HV-a koji su poginuli u akciji, a za njih i sve hrvatske branitelje koji su položili živote za hrvatsku slobodu šibenski biskup, monsinjor Tomislav Rogić, predvodit će misu zadušnicu u 19 sati u crkvi Imena Isusova u Drinovcima.

Slijedi odrješenje za poginule branitelje (20 sati), otvorenje izložbe ratnih fotografija (20.15), prigodno druženje i nastup ansambla narodnih plesova i pjesama Hrvatske "Lado" (21 sat).

Akciju "Miljevci", inače, vojni stratezi drže briljantnim pothvatom postrojbi 113. i 142. brigade HV-a te jedinstvenom oslobodilačkom akcijom ratnika, ljudi iz naroda bez formalne vojne naobrazbe. U njoj je oslobođeno 108 četvornih kilometara miljevačke kamen-ravnice sa svojih sedam sela praktički u jedan dan, od 5 sati ujutro do 20 sati 21. lipnja 1992. godine kada je u Ključu slomljen i posljednji otpor neprijatelja.
U "Miljevačkoj oluji" sudjelovala je 4. bojna 113. brigade, vod kaštelanskih dragovoljaca, dio 3. bojne 142. brigade, diverzantski vod i vojna policija 113. brigade, izvidnički i diverzantski vod 142. brigade te dio redovnih snaga policije. Iako je dva dana od teškog poraza u kojemu je izgubio trećinu svojih snaga neprijatelj s osam tenkova i četiri oklopna transportera te 200 vojnika pokušao vratiti oslobođeno područje, agresorske su snage razbijene i odbačene. Miljevačka sela nikada više nisu pala u ruke neprijatelju.

18. travanj 2024 12:03