StoryEditorOCM
ŽupanijaGosti ne strahuju od zaraze

Kratak je put od karantene do šampiona: Murter bilježi čak 70-ak posto lanjskog turističkog učinka; Zarada ipak ‘šteka‘

Piše Branimir Periša
21. srpnja 2020. - 08:28

Isplatila su se skromna očekivanja od tekuće turističke sezone. Potištenost i neizvjesnost prometnuli su se u svoju suprotnost jer podaci na području županije donose zadovoljstvo. Kao kad očekuješ plesku, a ipak te pomiluje!

Prednjači Murter, sjedište općine Murter-Kornati, mjesto koje se sredinom ožujka zajedno sa susjednom Betinom zatvorilo u karantenu na inzistiranje načelnika Tonija Turčinova i tijekom srpnja bilježi mjesečni indeks od čak 70-ak posto lanjskih turističkih učinaka u ovome dijelu godine. Točnije, riječ je o 66,20 posto dolazaka zajedno s nekomercijalnim sektorom koji čine vlasnici kuća za odmor, što se gotovo podudara s indeksom noćenja od 65,73 posto.

Murterini su odavno okrenuti turističkoj ekonomiji i sva su se njihova strahovanja nakon razdoblja karantene u ožujku i travnju i najava gladne turističke sezone rasplinula početkom srpnja, kada su gosti počeli dolaziti.

- Prezadovoljan sam u odnosu na kalvariju koju smo prošli za vrijeme lock-downa. Ne samo da smo dobri, nego smo među prva tri mjesta u Dalmaciji po broju noćenja i dolazaka - izjavio je Turčinov, dodajući da se to vidi i po solidnom radu ugostiteljskih objekata.

Murterini se, inače, disciplinirano pridržavaju epidemioloških mjera, gosti također.
- A nitko nije lud nositi masku na plaži - nasmijao se Toni Turčinov.

- Dobre vijesti koje potvrđuju turističku atraktivnost Murtera neka nas bodre, premda, ruku na srce, zarada neće biti kao proteklih godina. No, treba stisnuti zube, kao što smo uvijek znali, i postići najbolje što možemo usred nesretnih okolnosti epidemije koronavirusa, poručuje svojim mještanima Turčinov, podsjetivši da su općinska uprava i Turistička zajednica uz Murterine i njihov trud da ovogodišnju sezonu učine što boljom gostima i sebi.

Prema najsvježijim, jučerašnjim podacima iz murterske Turističke zajednice, na području općine ljetuje 4,5 tisuća gostiju, dio u obiteljskim kućama te dijelom u apartmanima, a tijekom srpnja ostvareno je 36 tisuća noćenja.

Protekli vikend donio je porast od gotovo pet tisuća turista u odnosu na tjedan dana prije i sada u šibenskom kraju na odmoru boravi 45 tisuća gostiju. U dolascima, to je 57,17 posto lanjskog broja, a u noćenjima 56,57 posto, izvijestila je Željana Šikić, direktorica TZ Šibensko-kninske županije.

I sama je ugodno iznenađena znatno povoljnijim rezultatom na početku špice sezone no što se očekivalo sve do prije mjesec i po dana, kada su prognoze u najbolju ruku dosezale najviše trećinu lanjskih rezultata.

- Sada jedino treba uraditi sve da epidemiološke prilike u Hrvatskoj ostanu razmjerno povoljne, te bismo na kraju knjigu ovogodišnje sezone mogli zatvoriti zadovoljni - dodala je Šikić.

Tercet nama najvjernijih turističkih nacija i sada popunjava prva mjesta na listi. Nijemci, s ostvarenih 112 tisuća noćenja su na 82 posto lanjskih dolazaka, slijede ih Slovenci sa 105 tisuća noćenja ili 78 posto, a za njima su Česi s 92 tisuće noćenja i u 70-postotnom broju u odnosu na lanjsku sezonu. Četvrti su Poljaci, s padom od 40 posto i do danas ostvarenih 86 tisuća noćenja, iznosi direktorica TZ-a.

Napominje da su nakon Murtera na prvim mjestima posjećenosti druga mjesta na otoku ili bliska Murteru: Betina, Pirovac, Jezera, a južnije na županijskoj obali Rogoznica, Primošten i tek potom Vodice. Jasno je, objašnjava, zašto je redoslijed takav, jer gosti oprezno biraju najvećma apartmanski smještaj i kuće na osami, što je najveći dio kapaciteta na Murteru, otoku bez većih hotela.

- Sasvim sigurno, gosti koji nam dolaze – a nadamo se da će do kraja ljeta i nastaviti – ne strahuju od moguće zaraze. To je ipak primarni filter ovogodišnjeg, kontroliranog turizma – zaključuje Željana Šikić.

16. travanj 2024 13:30