StoryEditorOCM
ŽupanijaOTKRIVAMO U Rogoznici čak 8700 ležaja u privatnom smještaju, a samo 149 u hotelskom

Kako spriječiti gradnju glomaznih apartmanskih zdanja

Piše Vedrana STOČIĆ NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
7. prosinca 2016. - 15:41

Ovogodišnji rezultati rogozničke Turističke zajednice premašili su najoptimističkija očekivanja, s 675 tisuća noćenja ostvarenih u prvih devet mjeseci po turističkom prometu na trećem je mjestu u Šibensko-kninskoj županiji. Turistički vijenici ipak smatraju da se može više i bolje.
– Zabrinjavajući je podatak da imamo samo 149 hotelskih ležaja, dok u privatnom smještaju imamo čak 8703 glavnih kreveta. Postajemo klasična apartmanska destinacija bez sadržaja i bez mogućnosti da prodamo kvalitetnu cijelogodišnju priču. Treba nam strategija koja bi poticala kontrolirani razvoj i spriječila stihiju. Dok se ne realiziraju velike investicije u planiranim turističkim zonama lokalna uprava mora pružiti logistiku i pogodnosti da se glomazna apartmanska zdanja prenamjene u male obiteljske hotele. Ne bilo zgorega angažirati konzultantske tvrtke i bolje educirati ljude – rekao je na sjednici Turističkog vijeća Mario Erceg, vlasnik malog, ali prestižnog hotela Life. Izgradnju takozvanih vikendica, a zapravo kuća za iznajmljivanje, smatra većina turističkih vijećnika, treba ograničiti jer je nemoguće u kratkom roku sva ta područja infrastrukturno opremiti. Dobro je, zaključeno je, što se posljednjih godina grade sve luksuznije apartmani i vile s bazenima.

Mali prihod od nautičkog turizma

– Treba poticati i kvalitetni autothoni proizvod, vino i ulje s etiketama, inače kvalitetan proizvod u turizmu i poljoprivredi uvijek nađe dobrog kupca – rekao je Ante Radić, poznati rogozniči ugostitelj i predsjednik Udruženja obrtnika Šibenik.
Zbog izuzetne klime moguće je i s ovakvim kapacitetima imati cijelogodišnju turističku sezonu, ali preduvjet su dobri sadržaji. Turistički vijećnici se slažu da treba što prije izgraditi sportsko-rekreacijski centar, bolje urediti biciklističke staze i poticati zdravstveni turiza.  Turističko vijeće prihvatilo je program rada s financijskim planom za 2017. godinu. I u idućoj godini planira se blagi porast novih turističkih kapaciteta i povećanje turističkog prometa od 5 posto. Planirani neto prihod od boravišne pristojbe iznosi 1.650.000 kuna, a neto prihod od turističke članarine 200 tisuća kuna. Iako je Rogoznica izrazita nautička destinacaija, marina Frapa i ove godine proglašena je najboljom hrvatskom marnom, prihod od nutičke turizma je minoran. I u idućoj godini u turističkoj blagajni planirano je svega 175 tisuća kuna od nautičara. Financijski rezultati rogozničke turističke zajednice su odlični. U ovoj godini mogu potrošiti sav novac jer je akumulacija iz prethodnih godina dovoljna za funkcioniranje Turističkog ureda i promidžbu. Čak 153 tisuće kuna TZ može potrošiti u nove inovativne sdržaja kao što je postavljanje pametnih klupa na svim turističkim punktovima u općini.


U planu velike manifestacije
I u idućoj sezoni planiramo velike zabavne, sportske i kulturne manifestacije. U idućoj godini za Buđenje zmaja predviđena su veća sredtva, ranije ćemo početi s pripremom, a potebno je animirati i lokalno stanovništvo. Zmajevo oko i legenda o Zmaju Murinu naš su turistički brend i zato ne bi bilo loše postaviti i spomenik Zmaju - rekao je između ostalog obrazlažući program direktor Turističkog ureda Marijo Mladinić.

26. travanj 2024 12:48