StoryEditorOCM
ŽupanijaDOSTIGLI ISTRU

Kako smo - za 20 godina - od Gordana Barake došli do Filipa Barake, Krešimira Urode, Jurja Sladića, Bruxellesa, New Yorka i Tokija!

Piše Zdravko Pilić
13. travnja 2024. - 15:35
Sibenik, 150220. U vinariji Baraka prvi put odrzano Dalmatinovo, druzenje uz domaca vina i hranu.Niksa Stipanicev/Hanza Media

Ovih dana, kada svi s spominju Istru, i kada s ponosom govore kako smo je mi u županiji Šibensko – kninskoj i Dalmaciji dostigli, barem što se tiče kvalitete maslinovog ulja, a sve više i vina, prigoda je sjetiti se i ljudi koji su tu Istru stalno spominjali i isticali je kao uzor. Jedan od njih svakako je i bivši i sada već nažalost pokojni Šibensko – kninski župan Gordan Baraka, kojem su u njegovom kratkotrajnom mandatu, s početka milenija, usta bila puna Istre – stalno ju je isticao kao uzor koji i mi, ratom poharana županija, dotad pretežito industrijski orijentirana, trebamo slijediti. Imao je Baraka u tome potporu i Drage Matića, svog tadašnjeg pročelnika Razvojne agencije Šibensko – kninske županije, a upravo za to vrijeme, prije dvadesetak godina, vezuju se i programi poticanja sadnje vinograda i maslina, u Šibensko – kninskoj županiji, te poticanja razvoja uljara za preradu. Koje su danas nakon gotovo četvrt stoljeća, počela donositi prve plodove. Ili bolje reći, na punom su rodu!

Poljoprivreda i turizam

Baraka je, naime, povlačeći se iz politike, i sam krenuo djelatno u poljoprivredu, kupujući od Jadranske banke zapušteno zemljište bivše ‘Šibenke‘ na Prižbi, na putu za Jadriju, na kojem je podigao vinograd. Kojeg danas s velikim uspjehom obrađuje i proizvodi izvrsno vino njegov sin Filip, u butik vinariji koju također s uspjehom vodi već godinama. I prima u njoj turiste, koji dolaze na izlete i kušanje vina. Tako je jedan nominalno poljoprivredni objekt u isto vrijeme postao i turistički, što je školski primjer kako se te dvije djelatnosti spajaju i sljubljuju. Isto kao i u vinogradu ‘Tastamenta‘, u Donjem Polju, kojeg su na sterlištu nekadašnje JNA podigli dotadašnji ugostitelji, braća Kursan, također uz pomoć poticaja županije Šibensko – kninske i ministarstva poljoprivrede početkom stoljeća. ‘Testament‘ je danas u vlasništvu jednog švedskog fonda, ali u njemu rade naši ljudi i naša domaća pamet proizvodi izvrsno vino. Njihov ‘Rose‘ od babića što ga je napravio enolog Juraj Sladić i njegova ekipa dobio je prije neki dan zlatnu medalju za kvalitetu u Bruxellesu. Isto kao i Rose Škovina iz Oklaja, kojeg je proizvela obitelj Škovrlj, uz pomoć vrhunskih enologa – opet domaća pamet i tradicija – profesora doktora Željka Andabake, koji je kao Drnišanin izvrstan poznavatelj autohotnih sorti, plavine koja čini 80 posto ovog rosea, i enologa Viktora koji je autor ovog vina. Tomislav Tukić iz Splita, koji je Škovrlj po majčinoj lozi, je čovjek koji je organizirao čitav ovaj posao u Promini, na obiteljskoj djedovini, zajedno sa svojim nećacima, koji također dolaze iz nekih drugih svjetova – Damirom Škovrljem, brokerom, koji je dakle financijaš kao i Tukić, te Brankom Škovrljem, neurokirurgom. Tako se za jednu malu Prominu čulo čak i u velikom Bruxellesu, a nama ovdje ulilo još jednu dozu ponosa i samopouzdanja – nemamo se čega sramiti. Od našeg lasina i plavine mogu se praviti vrhunska vina. A od zemlje se, uz turizam i poljoprivredu, može i živjeti.

Snovi postali realnost

Jer, pored vina koja su ime Promine i Donjeg polja pronijeli do Bruxellesa, ime Vodica i Zečeva, te Grabovaca, pored kojih imaju maslinike do New Yorka su pronijeli Tomislav Duvnjak, Domagoj Živković, Damir Buntić, te Mile Bilić iz Krkovića, za svoja vrhunska maslinova ulja, najbolja – ili među najboljima – u svijetu. To je nešto o čemu smo nekad mogli samo sanjati, i što je, kada je o tome pričao Gordan Baraka prije 20 – ak godina, zvučalo kao puka predizborna demagogija, iz usta političara koji se pripremaju za izbore. Danas je realnost, kao što je realnost robinzonski turizam koji Krešimiru Urodi u Pirovac dovodi goste koji spavaju u apartmanu u njegovom masliniku. A ujutro idu na kupanje i objeduju u restoranu u kojem se toči njegovo maslinovo ulje, možda baš od onih maslina među kojima su noćas spavali. Do jučer je to bila zgodna marketinška priča, danas je realnost.

23. studeni 2024 21:51