StoryEditorOCM
ŽupanijaKAMATA 3,67 POSTO

HBOR-ova radionica o financiranju putem Urbanog razvojnog fonda u Šibeniku - kako do kredita od čak 10 milijuna eura!

Piše Zdravko Pilić
4. srpnja 2024. - 17:13

Hrvatska banka za obnovu i razvitak (HBOR), u partnerstvu s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova Europske unije, razvila je novi financijski instrument - Urbani razvojni fond, čija je operativna provedba službeno započela 14. lipnja 2024. godine. S tim u vezi, danas je u organizaciji HBOR-a i u suradnji sa Šibensko-kninskom županijom, u Adriatic Business Centru u Šibeniku održana radionica o mogućnostima financiranja putem ovog financijskog instrumenta za sve potencijalne korisnike odnosno jedinice lokalne samouprave s područja Šibensko-kninske županije i društva u njihovom vlasništvu.

Urbani razvojni fond predstavlja inovativno rješenje za financiranje projekata javne infrastrukture koji su financijski održivi odnosno ostvaruju prihode od naplate usluga, kao što su ulaznice za sportske komplekse, muzeje i slično. Uz to, fond posebice podržava projekte koji potiču zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i korištenje obnovljivih izvora energije, kao i izgradnju višenamjenskih objekata za sport, turizam, kulturu i poslovne djelatnosti:

– Danas smo u Šibensko-kninskoj županiji, gdje predstavljamo HBOR-ov novi kreditni program pod nazivom Urbani razvojni fond, koji po prvi put kombinira kreditna i grant odnosno bespovratna sredstva. To znači da kapitalni rabat odnosno otpis glavnice, koji se ostvaruje po ispunjenju unaprijed definiranih kriterija održivosti, estetike i uključivosti, može iznositi do 50 posto ukupnog iznosa kredita. Ako za primjer uzmemo najveći iznos kredita, što je 10 milijuna eura, bespovratna sredstva iznose čak 5 milijuna eura, i u tome je velika prednost ovog financijskog instrumenta kojeg smo razvili u suradnji s Ministarstvom regionalnog razvoja i fondova EU-a te zahvaljujući sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) – kazao je član Uprave HBOR-a, Josip Pavković, te naglasio da jedinice lokalne samouprave i društva u njihovom vlasništvu mogu svoje zahtjeve za kreditom izravno dogovarati s HBOR-om.

Župan Šibensko-kninske županije, dr. sc. Marko Jelić pohvalio je ovu inicijativu i zahvalio se okupljenima na dolasku:

– Ovo je zaista povoljan oblik financiranja i jako dobra vijest za Županiju i sve jedinice lokalne samouprave. Treba naglasiti da se ovim instrumentom financiraju ekonomski isplativi projekti javne infrastrukture koji donose ili uštede ili dobit – kazao je župan i dodao da već ima u planu nekoliko projekata koji bi se mogli aplicirati na Urbani razvojni fond.

Jelena Peša, voditeljica Područnog ureda za Sjevernu Dalmaciju HBOR-a, istaknula je da je Urbani razvojni fond usklađen sa strategijom HBOR-a koja podržava regionalni razvoj i održive projekte, posebice u kontekstu financiranja kroz EU fondove i Nacionalni plan oporavka i otpornosti (NPOO) te pozvala sve koji su zainteresirani za kreditne programe HBOR-a da se jave u Područni ured gdje mogu dobiti više informacija.

Marin Jelušić, specijalist Direkcije za velika poduzeća i grupe HBOR-a, naglasio je da najniži iznos kredita iznosi 100 tisuća eura, dok najviši može doseći 10 milijuna eura. Krediti će se odobravati bez naknada za obradu kreditnog zahtjeva, rezervaciju sredstava te prijevremeni povrat (otpis) kredita. Rok otplate je do 15 godina, uključujući poček do 12 mjeseci. Kredit predstavlja kombinaciju sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) uz kamatnu stopu 0 posto godišnje, fiksno, i sredstava HBOR-a uz kamatnu stopu koja se utvrđuje tromjesečno te trenutno, a do 30. lipnja iznosi 3,67 posto godišnje, fiksno.

06. srpanj 2024 17:49