StoryEditorOCM
ŽupanijaTRI GODINE ČEKANJA

Emotivno pismo mladog načelnika ministrici Vučković: ‘To nam je jedina nada za opstanak!‘

Piše Zdravko Pilić
17. lipnja 2024. - 17:18

Željezo se kuje dok je vruće. Očito se te stare narodne poslovice držao i mlađahni, 35-godišnji načelnik općine Kijevo Martin Ercegovac kada je ovih dana – točno na Svetog Antu, 13. lipnja – na adresu Marije Vučković, nove ministrice zaštite okoliša i zelene tranzicije uputio novo – stari zahtjev da Kijevo postane sjedište Parka prirode Dinara. Računajući valjda da će s novom ministricom biti bolje sreće, kad već nije s prijašnjima!

image

Čak tri četvrtine općinskog teritorija u obuhvatu je Parka prirode Dinara, uključujući i Sinjal, najviši vrh Hrvatske

Općina Kijevo

‘Obraćam Vam se u ime svih stanovnika Općine Kijevo, Općinskog vijeća Općine Kijevo i u svoje ime kako bih ukazao na potrebu proglašenja sjedišta Parka prirode Dinara u Kijevu.

Kao polazni argument navodim geografski položaj Općine u odnosu na Dinaru, kao i početak same inicijative za proglašenjem Parka prirode koja je krenula 2006. godine iz Kijeva.

Općina Kijevo je je iz svog skromnog općinskog proračuna financirala svu dokumentaciju te ulagala potrebne resurse kako bi došlo do proglašenja i zaštita prirode ovog područja.

Želim napomenuti kako zaslužujemo dobiti priliku kroz proglašenje Javne ustanove Parka prirode te revitalizirati naše mjesto i stvoriti temelje razvoja.

Osnivanjem Javne ustanove Parka prirode Dinara na području općine Kijevo iskazala bi se stvarna zahvala za cjelokupni doprinos za sve učinjeno dosada. Isto bi unijelo jednu novu energiju, snagu i život koja bi zadržala stanovništvo te ga demografski osnažila.

Kijevo je oduvijek bilo sinonim za Dinaru i najveći vrh Hrvatske. Ukoliko u Kijevu bude sjedište Javne ustanove Parka prirode Dinara, u mogućnosti smo ponuditi četiri gotova objekta u vlasništvu Općine, što samo po sebi pokazuje dodatnu spremnost za isto.

Vlada Republike Hrvatske bi ovom gestom pokazala kako joj je bitan ravnomjeran razvoj svih dijelova Hrvatske te bi cijela priča dodjelom sjedišta dobila jedan pozitivan odjek u Hrvatskoj javnosti dajući Kijevu pažnju koju zaslužuje u svjetlu svega ranije navedenog.

Na kraju ove zamolbe navodim kako Općini Kijevo proglašenje sjedišta, kao i zaštita prirode ne predstavlja nikakav luksuz ni prestiž, nego se nažalost uslijed nemogućnosti dostatnog vlastitog financiranja nameće kao egzistencijalna potreba, nešto što znači život za budući opstanak i revitalizaciju ovog mjesta čijih se 75 posto površine nalazi u granicama Parka prirode.

image

Kijevo

Josko Ponos/Cropix

U nastavku teksta navodimo sredstva koja su od strane Općine Kijevo uložena u proglašenje Parka prirode Dinara:

- 2006. godine – Pokrenuta inicijativu s ciljem zaštite Dinare

- 11/2007. godine – Zatražena ponudu od Državnoga zavoda za zaštitu prirodne za izradu stručne podloge za PPD

- 1/2008. – Dostavljena ponuda od 486.000,00 kn s rokom izrade od 2 godine

- 18.4.2008. godine - Potpisan Ugovor za prvu fazu sa Zavodom u vrijednosti 200.000,00kn

- 24.4.2009. godine- napravljen Zbirni elaborat za proglašenjem PPD

- 30.7.2009. godine - Potpisan Ugovor o izradi stručne podloge za zaštitu prirodne Dinare u iznosu od 286.000,00 kn

- 2011. godine - Šibensko - kninska županija sufinancira u iznosu od 150.500,00 kuna

- 2013. godine – Sporazum; dogovor između Šibensko-kninske županije i Splitsko-dalmatinske županije radi proglašenja Parka prirode, umjesto Regionalnog parka.

Uvjeren u pozitivnu odluku, s nadom u jedino istinsko, logično i prirodno rješenje srdačno Vas pozdravljam u svoje osobno i u ime svih mještana Općine Kijevo te Vas pozivam da dođete i budete naš gost i osobno se uvjerite u sve resurse i prirodne ljepote koje posjedujemo.‘ - stoji u dopisu koji potpisuje Martin Ercegovac, načelnik općine Kijevo.

image

 nacelnik opcine Martin Ercegovac pred tzv.Vratima Dinare, ulazom na planinarsku stazu do vrha Sinjal (najviseg vrha na visini od 1831m)

Joško Šupić/Cropix

Inače, valja podsjetiti kako je Vlada RH odluku o osnivanju Parka prirode Kijevo donijela još 5. veljače 2021. godine, no do dana današnjeg, na tome je sve i ostalo. Najvažnija stvar – nije se donijela odluka o tome gdje će biti sjedište PP-a, a za koje Kijevo, o čemu je Ercegovac poslao i opsežnu foto – dokumentaciju, ima sve spremno – dvije zgrade, jedna za upravu, a druga za Posjetiteljski centar.

17. lipanj 2024 17:18