Jedanput može biti slučajno, jer i ćorava koka nađe zrno, dvaput je već ozbiljno, ali triput – to je već dijagnoza! Znači da vas je ta maslinarska groznica cijelog dobro obuzela, kao droga! A da nije, ne bi zbog nje ostavili siguran i dobro plaćen posao rukovoditelja, jednog od prvih ljudi kamenoloma jedne građevinske firme, u Dalmaciji u kojoj se gradi leva – leva, posao za koji ste se školovali, koji ste studirali na fakultetu i diplomirali, magistrirali. A onda ste u trideset i nekoj, zreo familijaran čovjek, sa ženom i dvoje djece vi jedno jutro gazdi rekli – ‘Ma evo vama sve ovo, a ja odoh u masline! I iden pravit maslinovo ulje!‘
Domagoj Živković iz Zečeva, malog mista između Primoštena i Rogoznice, napravio je sve baš tako kako smo napisali, kao da je to najlakša stvar na svijetu. Ali, da nije baš takav, da nema ‘ćuka u glavi‘, da nije pozitivno lud i zaljubljen u ono što radi i da ne radi ono što veli teško bi došao do onog ‘triput‘. A to su tri zlata uzastopce na Svjetskom ocjenjivanju maslinovog ulja u New Yorku. Plus jedno zlato u Japanu. Isto - svjetska razina. Plus druge medalje na Danima maslinovog ulja u Vodicama, na koje već, neka se drugi ne uvrijede, skoro da ima pretplatu.
A ovih dana je na sve to, kao šlag na tortu, došao i Suncokret ruralnog turizma Hrvatske 2023. godine, srebrna povelja OPG-u Laurenta Domagoja Živkovića u kategoriji Turistička seoska gospodarstva. Za kušaonicu maslinovog ulja njegove obitelji u kojoj se njihovo ulje sljubljuje s prošlošću, starim alatima i artima, u autohtonom okruženju u kojem svaki kamen priča svoju priču.
Cijeli tekst pročitajte u tiskanom izdanju Šibenskog lista.