StoryEditorOCM
Županijaprepao ga pas

Dirljive scene iz NP-a ‘Krka‘: Radnici parka i fratri s Visovca spasili promrzlo lane

Piše Šibenski.hr
3. listopada 2024. - 13:04

Dirljiv primjer iz Nacionalnog parka „Krka“ dolazi s Visovačkog jezera, gdje su djelatnici Parka i franjevci s Visovca pronašli promrzlo lane, koje je najvjerojatnije pobjeglo iz obližnje šume preplašeno psom. Ovaj događaj naglašava važnost odgovornog ponašanja posjetitelja Parka, posebno u vezi s držanjem pasa na povodcu, što je u Parku obvezno upravo zato da bi se izbjegle ovakve situacije. U ovom slučaju, zbog nepažnje vlasnika psa, koji nije bio na povodcu, lane se odvojilo od majke, no nasreću, zahvaljujući pažnji i brizi djelatnika Parka, spašeno je i vraćeno u svoje prirodno okruženje.

Srne se obično viđaju u sjevernim dijelovima Parka, no kako se njihova populacija povećava, sve češće ih možemo vidjeti i nizvodno, uključujući i mjesto na kojemu je ovo lane pronađeno, što nas veseli jer ukazuje na to da se dobro prilagođavaju ovom području.

Uloga djelatnika i čuvara prirode u očuvanju prirodnog svijeta i zaštiti ugroženih vrsta neprocjenjiva je. Njihova svakodnevna prisutnost na terenu pomaže u prepoznavanju i sprječavanju opasnosti koje prijete životinjama i održavanju prirodne ravnoteže ekosustava. To omogućuje pravovremenu intervenciju, poput spašavanja životinje u nevolji, ali i edukaciju posjetitelja o važnosti očuvanja prirode i suživota s divljim svijetom. Svaki spašeni život svjedoči o predanosti djelatnika Parka, čuvara našeg okoliša.

Javna ustanova Nacionalni park „Krka“ izradila je i Program zaštite divljači kako bi što bolje uredila upravljanje životinjskim vrstama. Taj elaborat govori o optimalnim modelima upravljanja populacijama parnoprstaša, kao i drugih vrsta divljači koje stalno ili povremeno obitavaju u Parku, uz nužno praćenje njihove prisutnosti.

Šume gdje su životinje poput spašenog laneta pronašle svoj dom čine jedinstvene sastojine hrasta crnike, crnog jasena, planike, velikog vrijesa, hrasta medunca i bijelog graba. Te šume, koje pružaju utočište raznim životinjskim vrstama, podsjećaju nas na krhku ravnotežu prirode, koju trebamo očuvati.

03. listopad 2024 14:43