StoryEditorOCM
Županijaodlične brojke

‘Desant‘ Nijemaca i Poljaka: turistička sezona od Rogoznice do Kornata na korak od rekordne 2019.!

Piše Katarina Rudan
16. rujna 2021. - 19:19

Više smo nego zadovoljni ovogodišnjom turističkom sezonom jer su ostvareni rezultati iznad svih očekivanja.
Potvrđuju to ne samo brojke, nego i zadovoljstvo naših turističkih gospodarstvenika, s kojima smo stalno u komunikaciji. Bilo da se radi o smještaju, što se broji kroz naš fizički promet, bilo s gospodarstvenicima u sektoru ugostiteljstva i drugih uslužnih djelatnosti – tvrdi to Željana Šikić, direktorica Turističke zajednice (TZ) Šibensko-kninske županije.

Prema njezinim riječima, dobra je vijest što je i posezona počela izvrsno te što bukinga i dalje ima, a ranije rezervirani smještaj rijetko se otkazuje, premda je cijela Hrvatska u "crvenom" na europskoj karti praćenja pojavnosti koronavirusa.

– Inače, na području naše županije do sredine rujna ostvareno je ukupno oko 5,5 milijuna noćenja, što je trostruko više nego u istom lanjskom razdoblju. To je gotovo 80 posto prometa u odnosu na 2019. godinu, koja je nama, kao i brojnim drugim hrvatskim županijama, bila rekordna i na koju se volimo pozivati.

Ove će se brojke svakako još malo korigirati, budući da postoji određeno vrijeme i mogućnost prijave i odjave gostiju unatrag. Zbog toga imamo razloga vjerovati da ćemo se približiti rezultatima iz 2019. godine – naglašava Šikić.

image
Željana Šikić
Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Naša sugovornica ističe da je i prva polovina rujna po prometu izvanredna i blizu je rezultatima iz rekordne pretpandemijske godine. Prema podacima sustava e-Visitor, od 1. siječnja do 14. rujna na području Šibensko-kninske županije boravio je 747.441 domaći i strani gost, što je 70 posto u odnosu na isto razdoblje 2019. godine, a sam rujan je do sada na 90 posto.

– Kad je riječ o strukturi gostiju, trenutno prednjače Nijemci, koji su tradicionalno naše najjače tržište. Na drugom su mjestu domaći gosti, a potom slijede Austrijanci, Slovenci i Poljaci. Moram istaknuti da je u jednom trenutku, u špici sezone, čak poljsko tržište bilo na prvome mjestu – navodi TZ-ova čelnica.

Gledajući po destinacijama, najveći broj dolazaka i ostvarenih noćenja zabilježeno je na području koje pokriva TZ grada Šibenika. Putem e-Visitora prijavljeno je 184.630 dolazaka i 1,01 milijun noćenja.

Na drugom je mjestu područje Turističke zajednice Vodice sa 145.850 dolazaka i nešto malo više od milijun ostvarenih noćenja. Slijede potom područja Primoštena, Rogoznice, te općina Murter-Kornati i Pirovac.

Izvrsni rezultati ostvareni su u nautičkom turizmu, te u kampovima, koji raspolažu s oko 15 tisuća ležaja, kao i u privatnom smještaju, u kojem je oko 65 tisuća kreveta. Budući da su tijekom prošle godine najlošije prošli hoteli, ova je sezona za njih bila daleko, daleko bolja, što potvrđuju i brojke.

– U hotelskom smještaju na području naše županije, koji raspolaže s ukupno oko 10 tisuća kreveta, prošle je godine u promatranom razdoblju ostvareno 272 tisuće noćenja, a sada su već na 617 tisuća. Dakle, gosti su nam se vratili i u hotele.
Neovisno o trenutnoj epidemiološkoj situaciji i mogućim "novim valovima" korone, duboko se nadamo da smo sve bliže trendu povratka na dobra stara vremena u turizmu. Istina, turizam je vrlo osjetljiva grana gospodarstva koja reagira na svaku nepredviđenu promjenu na globalnoj ili lokalnoj razini. Poput živog bića, prvi je osjeti, ali se jednako tako živo i brzo vrati, prilagodi se novoj situaciji, za što je najbolji dokaz i ova turistička sezona – zaključuje Šikić.

16. travanj 2024 11:57