StoryEditorOCM
ŽupanijaDulibić odgovora Čolaku

‘Cijena testiranja na koronu u Šibeniku pojeftinila je i iznosi 690 kuna, a u zemlji varira zato što zavodi za javno zdravstvo nemaju jednake uređaje‘

Piše Branimir Periša
9. travnja 2021. - 12:22

Odgovor na otvoreno pismo vijećnika Skupštine Šibensko-kninske županije

g. Tomislava Čolaka

Sukladno članku 56. i 57. Zakona o medijima, molimo glavnog urednika da objavi odgovor na otvoreno pismo vijećnika županijske skupštine g. Tomislava Čolaka, objavljeno na portalu Šibenski hr., dana 27. ožujka 2021. godine u 17:24 sata pod naslovom „Jesmo li ista država: zašto su testovi na koronu u Šibensko-kninskoj županiji 850 kuna, a u susjednom Splitu duplo jeftiniji - 400 kuna?!“

Zavodi za javno zdravstvo provode testiranja pacijenata na SARS-CoV-2 prema uputnicama liječnika obiteljske medicine za potrebe planiranih zahvata u bolnicama i za simptomatske pacijente, kao i testiranje osoba kojima je potrebna potvrda o testiranju na SARS-CoV-2, koja im služi za prelazak preko granice zbog putovanja u strane države, te je isti sami plaćaju.

Cijenu testiranja određuje svaki zavod za javno zdravstvo za svoje područje.

Prilikom utvrđivanja cijene, vodi se računa o cijeni testa - reagencije koja se koristi, ostalom potrošnom materijalu kao i o utrošenom radu zdravstvenog osoblja i opremi. Kako zavodi imaju različite uređaje kojima se vrši testiranje, tako je i cijena usluge različita. Usporedbom ostalih zavoda naša cijena nije najviša, npr. Zadar 800,00 kn, Dubrovnik 700,00 kn, Pula 750,00 kn, Rijeka 680,00 kn.

Odlukom Upravnog vijeća od 23. ožujka 2021. godine, promijenjena je cijena testiranja i ona iznosi od 29. ožujka 2021. 650,00 kuna.

U našem Zavodu naručivanje za testiranje može se izvršiti dan prije uzorkovanja, a test je gotov unutar razdoblja od 5- 12 sati od uzorkovanja.

Stoga, još jednom ističemo da je cijena testiranja formirana samo za one građene koji testiranje žele mimo uputnice HZZO-a i to na temelju stvarnih troškova testa reagencije, utrošenom radu zdravstvenog osoblja i uređaja koje imamo, ističe u svome reagiranju Dijana Dulibić, ravnateljica ZZJ-a Šibensko-kninske županije.

26. travanj 2024 16:54