StoryEditorOCM
ŠibenikIspravak

Željko Burić o spornim radovima na tvrđavi sv. Ivana: Presuda o povredi autorskih prava nije donesena

Piše šibenski.hr
13. studenog 2020. - 14:01

Šibenski gradonačelnik Željko Burić reagirao je na tekst autora Zorana Šagolja objavljen na na našem portalu u četvrtak, 12. studenog, pod naslovom „Grad Šibenik izgubio i na Visokom trgovačkom sudu: u slučaju obnove Tvrđave sv. Ivana prvi put u RH donesena presuda zbog povrede prava arhitekata“.

Njegovu reakciju prenosimo u cjelosti

U navedenom članku izneseno je niz netočnih i nepotpunih informacija kojima su grubo povrijeđena prava i interesi Grada Šibenika.

Već u naslovu predmetnog teksta navodi se kako je „…prvi put u RH donesena presuda zbog povrede prava arhitekata“ što nije točno budući da je Visoki trgovački sud od 27. listopada 2020. godine donio rješenje kojim nije utvrdio povredu prava arhitekata, već je potvrdio rješenje niže rangiranog suda o privremenoj mjeri dok se ne utvrdi eventualno kršenje autorskih prava.

Autor teksta već u prvoj rečenici ponavlja isto te navodi kako je „Visoki trgovački sud potvrdio presudu Trgovačkog suda u Splitu, donijetu početkom rujna ove godine, a kojom je zbog povrede autorskih prava zagrebačkih arhitekata Dine Vulin Ileković i Borisa Ilekovića Gradu Šibeniku i arhitektu Zoranu Popoviću izdana mjera zabrane radova na vijećem dijelu Tvrđave sv. Ivana“. Ponavljamo kako navedeno nije točno, jer nije donesena presuda već samo rješenje kojim se potvrđuje privremena mjera koja može trajati dok se u sudskom postupku ne utvrdi je li došlo do povrede autorskog prava.

Nadalje, autor teksta tvrdi kako je predmet kršenja privremene mjere zabrane radova na većem dijelu tvrđave „delegiran na Općinski sud u Kninu, ali nitko od tuženih u srijedu se nije pojavio na ročištu.“. Informacija je netočna obzirom da ročište nije održano, nego je sa srijede, 11. studenog 2020. godine, Općinski sud u Kninu odgodio za novi termin.

U tekstu autor potom citira arhitekta Borisa Ilekovića koji kaže „Nama je najbitnije da smo prvi arhitekti u Hrvatskoj koji su dobili presudu jer su im ugrožena autorska prava.“. Citirano nije točno budući da presuda o povredi autorskih prava nije donesena. Još jednom ponavljamo kako je doneseno rješenje kojim je potvrđena isključivo privremena mjera dok traje spor o utvrđivanju povrede autorskih prava.

Autor članka u nastavku teksta ponovno citira arhitekta Borisa Ilekovića, a koji navodi „ Nejasno nam je kako to da je iz evidencije izbrisana izmjena i dopuna građ. dozvole od 4.5.2019., pribavljena temeljem naše zadnje dokumentacije i temeljem koje je otvoreno gradilište u 2019. godine.“ Navedeno također nije točno budući da akti vezani uz predmet izmjene i dopune građevinske dozvole nisu brisani iz evidencije Pisarnice Grada Šibenika - eDozvole, isti su javno dostupni, stoga ostaje zaista nejasno na koju evidenciju se arhitekt poziva.

Nadalje, Boris Ileković u svom citatu, a kojeg novinar prenosi bez provjere informacija, izjavljuje „Prema informaciji sa službenog web portala, Grad je sam sebi izdao dozvolu 29.10.2020., znači za vrijeme sudske privremene mjere protiv sebe i Popovića.“. Grad Šibenik nije izdao nikakvu dozvolu sam sebi 29. listopada 2020. godine što smo dotičnom novinaru već ukazali u ranijem zahtjevu za objavom ispravka informacije, a koji mu je dostavljen 28. listopada 2020.

Budući da je ovo već drugi zahtjev za objavom ispravka informacije koju od Vas zahtijevamo, a temeljem pisanja istog autora, ne možemo se ne zapitati o objektivnosti istog te pristranosti koju i dalje iskazujte izvještavajući o projektu „Revitalizacija područja tvrđave sv. Ivan“.

23. travanj 2024 10:47