StoryEditorOCM
Šibenikmemento

Zbog nje je Šibenik tada bio ispred Beča i Pariza! Donosimo rijetku fotografiju strojarnice HE ‘Krka‘ iz 1894.

Piše Joško Čelar
29. studenog 2022. - 20:01

Grad Šibenik pred kraj 19. stoljeća bio je drugi grad svijetu koji je iz hidroelektrane na Krki, u Skradinskome buku, sustavom Tesline izmjenične struje i dalekovodom od petnaestak kilometara, dobio električno svjetlo na svojim ulicama i trgovima.  U Europi čak prije Beča i Pariza!

Nekoliko primjeraka starih lampiona sačuvali su se do danas. Prema njima sačinjeni su novi koji osvjetljavaju uži dio povijesne jezgre Šibenika.

Najveća zasluga za to epohalno djelo, koje će označiti i gospodarski uspon Šibenika, pripada legendarnome šibenskom gradonačelniku Anti Šupuku koji je pokrenuo gradnju Hidroelektrane na Krki, Tada s nazivom HE „Krka“,na dijelu  posjeda Šupukovih, zajedno s austrijskim inženjerom Meisnerom. “Centrala“ je puštena u rad godine 1894.,a šibenska kućanstva na struju su priključena u prvom desetljeću 20. stoljeća, najprije takozvanom „noćnom strujom“,a kasnile napajanjem 24 sata dnevno.

image

“Centrala“ je puštena u rad godine 1894.,a šibenska kućanstva na struju su priključena u prvom desetljeću 20. stoljeća

U kasnijem  razdoblju desetljeća, HE „Jaruga“  je doživjela  više usavršavanja, a godine 1937. godine ugrađeni su u strojarnicu nove velike turbine. Mi smo ih snimili u remontu prije dvanaest godina. Turbine hidroelekrane crpe vodu Krke izravno pod slapovima, prosječno oko 15 prostornih metara u sekundi.

U doba Domovinskoga rata prijetila joj je opasnost uništenja od topovskih udara JNA i pobunjenih Srba.  Centrala ipak nikad nije pogođena, ali su granate pale uz obližnji kompleks  vodocrpilišta i Vodne stanice  šibenskog „Vodovoda“. Srećom bez posljedica.

Sve to podsjeća na današnje strahote agresije na Ukrajinu, kojoj se želi uništiti kompletna civilna infrastruktura.

U zimskim mjesecima 1994.,u vrijeme kad je u Hrvatskoj vladalo krhko primirje, koje je srpski agresor kršio, glavni punkt NP Krka, Skradinski buk obišla je i ekipa međunarodne   ekološko-mirotvorne organizacije Greenpeace. I to povodom incidenata koji su se događali kad je s prostora okupiranog Nos Kalika, u okoliš Slapova Krke povremeno padalo po nekoliko projektila.

Zanimljivo je, da smo tada Buku zatekli i nekoliko njemačkih turista. Došli su, kako je na jednoj ploči pisalo, na "na vlastitu odgovornost“.Uostalom, kao i svi mi.

Greenpeace je u to vrijeme bio vrlo utjecajna organizacija, čiji se glas daleko čuo u svim prilikama kad su se  ugrožavali prirodni resursi o kojima ovisimo.

24. travanj 2024 00:47